Några studenter om att bygga ihop sin egen utbildning

Emma Malmqvist, Master i Miljötoxikologi:

– Man kan säga att jag byggt ihop min egen utbildning sedan sista året på min kandidatutbildning. De första två åren var fyllda av obligatoriska kurser, men sista året fick vi välja kurser själva. Lite samma var det på min masterutbildning. Där har jag tre obligatoriska kurser på hela utbildningen. Så man kan säga att jag plockat ihop halva min master med fristående kurser då jag officiellt inte läst inom programmet.

– Fördelarna tycker jag är att man får välja i princip exakt vad man vill läsa inom programmet, vilket är jättekul om man vet ungefär vad man är intresserad av. Nackdelen kan vara om man inte riktigt har koll på vilken kurs som ger vilken typ av poäng (master eller kandidat). Det kan finnas krav på hur många ”avancerade” poäng man måste ha i en masterexamen.

Mimmi Synnergren, Språkvetenskap:

– Jag skulle nog säga att jag i viss mån har byggt ihop min utbildning med fristående kurser, men inom ramen för ett program. Språkvetarprogrammet som jag läser är väldigt löst och har bara en obligatorisk termin, och efter det väljer man själv. Så som jag har tänkt har jag dels utgått ifrån vad jag tycker är kul och dels funderat över vad jag skulle kunna tänka mig att jobba med.

– Fördelen med att bygga utbildningen själv är att du har full kontroll över vilka kurser du läser och vill räkna in i examen. Det är en möjlighet att skapa nisch-kompetens inom ett specifikt område genom att ha ”udda” ämneskombinationer. Det ger också en känsla av frihet och, enligt mig, sätter det inte samma krav på att klara ”tråkiga och jobbiga” kurser som kanske är obligatoriska i ett program.

– Nackdelen är att du varje termin måste tänka på vad du ska göra nästa termin och att du inte har platsgaranti som det brukar vara på program. För mig har jag haft platsgaranti på språkämnen. Men när jag var klar med det fick jag söka ”som vem som helst” och då är det inte alltid säkert att du kommer in. Det är därför viktigt att ha en ”plan b” och kanske även en ”plan c” och ”plan d” ifall du inte kommer in just den terminen. En annan nackdel är att du måste planera mer. Du måste också hålla koll själv att du har tillräckligt många poäng i rätt ämnen för att kunna ta ut den examen du vill ta ut.

Rodi Misto, Läkarprogrammet:

– Jag går ett fullständigt program, så jag har därför inte byggt ihop min utbildning. Jag avundas dock lite från de som har byggt ihop sin egna utbildning, det måste vara kul att skräddarsy utbildningen utifrån det som mest tilltalar en.


Kurs eller program? Vad är skillnaden?

Senast uppdaterad: 2021-09-10