Bli ingenjör

Att plugga till ingenjör ger dig bra förutsättningar för framtiden, och oavsett vilken inriktning du väljer ser framtiden lovande ut. Är det du som blir den ingenjör framtiden behöver?

Välj ingenjörsprogram

Bli den ingenjör framtiden behöver

Som ingenjör är du utbildad till att lösa problem. Det kan vara allt från att utveckla program till mobiler eller bygga miljövänliga hus, till att fundera ut hur pyttesmå robotar inuti en kropp kan rädda liv eller planera vägarna i katastrofområden. Listan kan göras lång, men alla ingenjörer är på något sätt med och bygger ett samhälle. Det kräver både kunskap, kreativitet och samarbetsförmåga. 

Det finns två grupper av ingenjörer; högskoleingenjörer och civilingenjörer. En högskoleingenjör förstår, använder och förbättrar tekniken vi redan har, medan civilingenjören arbetar med att utveckla morgondagens teknik. Dessutom är utbildningarna olika långa. Läs mer om skillnaderna mellan en civil- och en högskoleingenjör

Det behövs fler ingenjörer!

Arbetsmarknaden ser bra ut för både högskoleingenjörer och civilingenjörer både på kort och lång sikt. För nyexaminerade bedöms arbetsmarknaden vara god, och för de med yrkeserfarenhet ännu bättre. I framtiden ser man ett ökat behov av ingenjörer inom miljö, infrastruktur, data/IT, gruvteknik och metall, hälsovård samt utbildning och forskning. Både i Sverige och utomlands.

Spännande och viktiga utmaningar väntar

Mycket av det vi håller för självklart i vår vardag grundar sig på ingenjörsmässiga framsteg. Ingenjörer hittar lösningar på problem, det är yrkets kärna. Utmaningen ingenjörer står inför nu är att hitta lösningar som förbättrar för människan och miljön samtidigt. Ingenjörskonst används inom vitt skilda branscher som till exempel energi, byggteknik, IT, tillverkning, hälso- och sjukvård. Att vara ingenjör passar dig som vill arbeta i människans tjänst.

Genom den ideella organisationen Ingenjörer utan gränser kan du som ingenjör bidra med din kompetens. Samtidigt kan du vidga dina vyer genom att delta i volontärprojekt för hållbar utveckling både i Sverige och utomlands. 

Lyssna på en ingenjör: Sveriges Ingenjörers podcast, bjuder på ingenjörer som talar om vad de brinner för.

Studievägledning

Har du frågor kring våra utbildningar eller ditt studieval? Kontakta våra studievägledare. De kan allt om programmen och möjliga karriärvägar. Använd dem som ”bollplank” eller diskussionspartner om du vill diskutera funderingar kring ditt studieval.

Uppsala universitet på Gotland

Uppsala universitets nyaste campus, Campus Gotland, ligger i hjärtat av Visby, ett stenkast från havet. Ett litet campus inom ett stort universitet på en mycket speciell plats. Läs mer om Campus Gotland i Visby.

På Gotland är det studentkåren Rindi som välkomnar dig till ön, med en mottagning som kallas för Lamning. Då blir det lekar, spex och andra spännande aktiviteter, där du kanske träffar de personer som blir dina vänner för livet.

Följ oss på Instagram @upptech_science

Senast uppdaterad: 2021-11-24