En student berättar

Porträttbild på Daniel Hartman

Namn:  Daniel Hartman
Från:  Uppsala
Läser:  Ekonomie kandidatprogram

Varför valde du den här utbildningen?
- En kombination av flera saker. Jag hade länge varit inställd på att jag skulle studera, frågan var bara vad. Jag velade mellan ekonomi eller juridik, att lotten sedan föll på ekonomi berodde mest på bredden utbildningen ger. Jag kan jobba inom i princip vilken bransch som helst. Att det blev just i Uppsala var på grund av det goda ryktet både universitetet och programmet har, tillsammans med att jag sedan tidigare kände till det fantastiska studentlivet.

Hur är det att studera vid ett universitet?
Annorlunda, man är van vid något helt annat. Men det är väldigt roligt. Skönt med friheten att kunna planera sin egen tid, plugga något man tycker är roligt och träffa likasinnade.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
- Jag skulle säga den mängd program och kurser som finns. Det gör att universitetet lockar ofantligt många olika människor med olika bakgrund, vilket ligger till grunden för en bra utbildning och ett händelserikt studentliv.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
- Väldigt olika från dag till dag, också beroende på kurs. Ofta startar dagen med en föreläsning omkring 10-tiden. Jag försöker ta mig upp tidigt och kanske gå och träna innan, men det är oftast bara en önsketanke. Därefter brukar det vara dags för lunch bestående av en matlåda som avslutas med ohälsosamma mängder kaffe. Sedan sitter jag kanske några timmar med min basgrupp och jobbar på någon inlämningsuppgift, alternativt sätter mig någonstans med några kompisar och pluggar i allmänhet. När dagen är slut, då är det hem och käka middag, kanske jobba med något ideellt engagemang inom nationslivet eller med någon förening. Sedan är det god natt.

Vad är typiskt för din utbildning?
- Variation men med ett tydligt samband. Kurserna är på ett sätt fristående från varandra, men de kombineras till en bra helhet. Sedan måste jag nämna frihet under ansvar. Det är inte jättemycket schemalagd tid och det krävs att man lägger övriga timmar på egen hand.

Hur upplevde du första tentan?
- Lite stressigt inför, så klart. Man visste inte hur stor skillnad det skulle vara från att skriva prov i gymnasiet. Allt nytt är ju ovant. Men det är inte så farligt ändå.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
- Lägga grunden för att få ett bra jobb inom en bransch som intresserar mig. Men även att se till att ha sjukt kul under studietiden.

Vilket är ditt bästa minne hittills från din studietid vid Uppsala universitet?
- Det är svårt att låta bli att nämna Valborgshelgen, inte minst den vårterminen 2014. Första Valborgshelgen som student, massvis med nya vänner som välkomnade våren. Men det finns sjukt mycket man skulle nämna. Svårt att välja.

Tre snabba frågor:
1. Favoritplats i din studentstad?
- Nationerna, oavsett vilken.
2. Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
- Valborg, inget snack.
3. Vad gör du om 5 år?
- Haha mja, jobbar, förhoppningsvis inom ekonomi.

Hösten 2016