Fullt hus för de nya hedersdoktorerna

Peter Visscher föreläser.

Peter Visscher (i bild), Edith Heard och Hugo Katus gav varsin uppskattad föreläsning för en fullsatt åhörarsal. Foto: Robin Widing.

Edith Heard, Hugo Katus och Peter Visscher är nya hedersdoktorer vid medicinska fakulteten. Inför promotionsceremonin höll de uppskattade föreläsningar om sin forskning i en föreläsningssal fylld till brädden.

Intresset var stort när årets nya hedersdoktorer gav sina föreläsningar i SciLifeLab Navet dagen innan vinterpromotionen. Edith Heard, Peter Visscher och Hugo Katus möttes av en fullsatt sal och många intresserade åhörare som ville ta del av deras framgångsrika forskning.

– Föreläsningen var väldigt spännande, både att hålla min egen inför så många intresserade unga som ställde frågor, men också att ta del av de andra hedersdoktorernas föreläsningar, säger Edith Heard.

Peter Visscher håller med.

– Förväntningarna inför hela det här besöket har varit stora. Det är så intressant att vi tre som har tilldelats hedersdoktorstiteln kommer från helt olika områden och har helt olika kunskaper och expertområden. Det var väldigt intressant att ta del av de andras föreläsningar.

Hugo Katus föreläser.

Hugo Katus föreläste om hjärtskademarkören troponin-T, som bidragit till ett paradigmskifte inom kardiovaskulär medicin. Foto: Robin Widing.

För både Peter Visscher och Edith Heard kom beskedet om att de hade blivit utsedda till hedersdoktorer vid medicinska fakulteten som en överraskning.

– Det kom väldigt oväntat, men överraskningen övergick snabbt i en känsla av ära och tillfredsställelse. Uppsala universitet har så lång tradition och dessutom är det ett universitet jag har haft långt och bra samarbete med, säger Peter Visscher.

– Även jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet från Karin Forsberg Nilsson, dekan för medicinska fakulteten. Det är hedrande i och med att universitetet har sin långa tradition, men även att vara en del av den väldigt framgångsrika nutiden. Jag ska göra mitt bästa för att upprätthålla det goda samarbetet mellan Uppsala universitet och Collège de France och EMBL – de organisationer jag representerar, säger Edith Heard.

Edith Heard föreläser.

Edith Heard uppskattade frågorna från den intresserade publiken. Foto: Robin Widing.

Båda var spända på vinterpromotionen dagen efter föreläsningarna, hederdoktorsinsignierna skulle delas ut.

– Jag ser verkligen fram emot hatten. Det tyckte jag var en rolig tradition som jag inte hade en aning om. Men det är så intressant vilka olika traditioner som finns vid olika universitet, slog Peter Visscher fast.

Under vinterpromotionen dagen efter fick så samtliga tre nya hedersdoktorer sina insignier av promotor Catharina Svensson. Utöver det fick också totalt 44 nya doktorer från de medicinska och farmaceutiska fakulteterna sin doktorshatt och diplom. Promotor för den farmaceutiska fakulteten var Sofia Kälvemark Sporrong.

Nypromoverade doktorer i universitetshuset.

En stor och lycklig skara har nyss fått sina doktorsinsignier. Foto: Robin Widing.

Robin Widing

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin