FAQ – Kallt och svettigt
Kostar det någonting att medverka i projektet?
Nej, det är helt kostnadsfritt för en skolklass att medverka i projektet.
När får vi bekräftelse på att vi kommit med i projektet? Hur ser tidsplanen ut?
Så här ser den övergripande tidsplanen för projektet ut. Alla skolor som har anmält sig till projektet kommer att få en bekräftelse under april/maj månad. Anmälan kommer vara öppen tills det är fullt.
Våren 2025
- Mars: Anmälan öppnar.
- Maj: Bekräftelse till skolor som kommit med i projektet skickas ut. Leverans av utrustning till medverkande skolor.
- Maj/Juni: Medforskarna (eleverna) engageras så de kan börja mäta och rapportera in temperaturer samt registrera upplevelser. Dvs start redan innan sommaren.
Läsåret 2025/2026
- Mätningar och intervjuer pågår.
- Kommunikation med projektet pågår.
Innan skolavslutningarna i juni 2026
- Forskarfeedback skickas ut till alla medverkande skolor.
- Projektet avslutas i samband med att skolorna tar sommarlov 2026.
Hur kommer vi att få temperaturmätare till klassen?
Efter att läraren har anmält klassen till projektet och bekräftats vara med kommer vi att skicka ut 2 st temperaturmätare med tillhörande nätpåsae per klass till den postadress som är angiven i anmälan.
När ska vi genomföra temperaturmätningar och intervjuer?
Projektet löper över en lång tid, från juni 2025 till maj 2026. Medverkande klasser kan mäta temperaturer och genomföra intervjuer under hela denna period. Forskarna i projektet är extra intresserade av era uppgifter kopplat till de allra kallaste och allra varmaste säsongerna, så man kan intensifiera elevernas aktivitet under dessa perioder. Lärarna kan både planera i förväg när eleverna förväntas vara aktiva men även vara pådrivande när väderprognoserna pekar på extrema temperaturer.
Hur mycket undervisningstid kommer att gå åt i vår medverkan?
Räkna med att er introduktion, forskarutbildning, förberedelse och uppföljning bedöms att ta ca 1–2 lektioner i anspråk. Elevernas temperaturmätningar och intervjuer görs utanför skoltid. Om ni därutöver önskar fördjupa er mer i ämnet så är det upp till läraren att planera tid för detta inom ramen för undervisningstiden.
Hur kommer man åt frågeenkäten?
När läraren har fått en bekräftelse på att klassen har kommit med i projektet kommer läraren att få instruktioner för hur eleverna kommer åt enkäten.
Lärarinstruktionen innehåller ganska mycket information – hur ska vi förhålla oss till den?
Ja, vi har försökt skapa ett underlag för er lärare som är så heltäckande som möjligt utan att det blir för omfattande. Du som lärare känner dina elever bäst och du vet vad du behöver använda av det som finns tillgängligt i lärarhandledningen för att ni ska komma igång. Så det är lite upp till dig att välja vad du behöver göra för förberedelser med dina elever innan de kan genomföra sina intervjuer och mätningar.
Hur många vuxna ska varje elev intervjua?
Vi skriver inte uttryckligen hur många vuxna varje elev ska intervjua. Varje intervju är värdefull för forskarna, så vi tänker kvalitet före kvantitet, dvs att det är bra om varje intervjutillfälle blir så korrekt som möjligt än att eleverna ska hinna med så många som möjligt. Men det kanske är rimligt att varje elev intervjuar ca 2-5 st vuxna. Eleverna har ju hela året på sig så det är också rimligt att det kan bli fler om man jobbar med detta under en längre tid.
Kan eleverna intervjua samma vuxna person vi flera olika tillfällen?
Nej. Eleverna ska intervjua olika vuxna personer vid varje intervjutillfälle.
Ska eleverna använda de medskickade temperaturmätarna? Och ska de turas om att använda dessa?
Ja, eleverna ska använda de temperaturmätare som kommer från projektet. Denna mätare är validerad och godkänd för de mätningar som skall göras och som forskarna sedan kan hänvisa till i deras forskningsrapport. Det handlar om att temperaturmätningen ska bli så noggrann som möjligt. Om eleverna använder andra temperaturmätare, så vet vi inte hur noggrant de anger temperaturen och resultatet riskerar att bli missvisande.
Ja, eleverna ska turas om att använda temperaturmätarna. Ni får göra upp en plan för hur det bäst går till i er klass. Ni har hela läsåret på er att genomföra mätningar och intervjuer, så ni kan besluta själva om ni vill genomföra projektet lågintensivt under längre tid eller mer fokuserat under en begränsad tid. Eller kanske återkomma till projektet vid flera tillfällen under läsåret.
Kontakt
- Har du frågor om någon av våra aktiviteter? Kontakta respektive ansvarig eller skicka ett mail till teknat-skola@uu.se.
- teknat-skola@uu.se