Följ maten

Ett päron som håller på att möglas

Foto tagen från Unsplash

Runtom i Sveriges livsmedelsbutiker förekommer en mängd kreativa försök att minska matsvinn, till exempel att gårdagens bröd, frukt och grönsaker med ”skönhetsfläckar” eller kött med ”kort datum” säljs till reducerat pris, eller att mat doneras till välgörenhet. Butiker själva kan enkelt följa hur många av de här produkterna som säljs och levereras, men kunskapsgapet är närmast totalt gällande vad som händer i konsumentled. Äts produkterna upp hemma hos kunden, eller köps de för att sedan ändå slängas där hemma? Fryses de in och stannar i frysen?

  • Period: 2023-12-01 – 2026-11-30
  • Budget: 5 977 622 kr
  • Finansiär: Formas
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

Projektet ”Följ maten: Svinnminskande åtgärder i butik; vad händer med maten hemma hos konsumenten?”, finansierat av Formas inom det nationella forskningsprogrammet för Livsmedel (dnr: 2023-01912), angriper denna kunskapslucka. Syftet är att utvärdera de befintliga rutinerna för minskat matsvinn som finns i butik samt följa den potentiellt "räddade" maten ända till konsumentledet. Frågan är: leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument?

Forskningsledare för projektet är Nicklas Neuman och huvudman Uppsala universitet. Övriga forskare är Jonas Bååth (fil. doktor), Sara Spendrup (docent) och Rosa Hellman (doktorand) vid Institutionen för människa och samhälle, Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp. Utomakademisk samarbetspartner är Coop Butiker & Stormarknader AB.

Coop Butiker & Stormarknader AB

Projektledare: Nicklas Neuman

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin