Krononutrition och måltidsmönster

Grönsaker som har formats som en måltidstallrik

Foto tagen från Unsplash

Detta projekt syftar till att kartlägga måltidsmönster och tidpunkt på dygnet för intag av energi, näringsämnen och livsmedelskonsumtion i olika befolkningsgrupper genom att använda data från nationella och representativa studier. Vidare kommer projektet att studera hur detta förhåller sig till BMI, kostkvalitet, näringsstatus och riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom. Projektet är ett samarbete med Livsmedelsverket.

Beskrivning

Det är känt att cirkadiska rytmer (endogena biologiska processer i kroppen som återkommer med en periodicitet på 24 h) är viktiga för koordinering av en mängd olika fysiologiska processer, tex kroppstemperatur och blodtryck, och spelar roll för vårt ätande, aptitreglering, digestion och metabolism. Matens innehåll av olika näringsämnen, våra måltidsmönster, ljusexponering och fysisk aktivitet påverkar dessa dygnsrytmer. Forskningen kopplat till hur matvanor och måltidsmönster hänger ihop med och hälsa kallas för krononutrition. För hälsan är det därför inte bara viktigt att äta varierat och näringsriktigt, utan tidpunkten för ätandet, hur ofta och hur regelbundet vi äter, samt hur energin fördelas under dagen spelar också in.

Vid IKV pågår nu ett doktorandprojektet med syftet att kartlägga måltidsmönster och tidpunkt på dygnet för intag av energi, näringsämnen och livsmedelskonsumtion i olika befolkningsgrupper genom att använda data från nationella och representativa studier. Vidare kommer projektet att studera hur detta förhåller sig till BMI, kostkvalitet, näringsstatus och riskmarkörer för hjärtkärlsjukdom. Projektet är ett samarbete med Livsmedelsverket.

Projektledare: Eva Lemming, Jenny Schultz

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin