SensAlg

Bild på alger

Foto tagen från Unsplash

Syftet med projektet är att främja konsumtionen av svenskodlad tång, detta genom att undersöka möjligheter och utmaningar vad gäller dess sensoriska egenskaper, det vill säga utseende, lukt, smak och textur. Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Axfoundation, Nordic Seafarm, FiskIdag och VegMe.

  • Period: 2022-12-01 – 2025-12-31
  • Budget: 5 998 593 kr
  • Finansiär: Formas
  • Bidragstyp: Projektbidrag

Beskrivning

Projektet SensAlg - en sensorisk kunskapsgrund för ökad konsumtion av svenska makroalger har blivit tilldelat sex miljoner i forskningsmedel i Formas utlysning Smak och sensorik.

Tång är en hälsosam och klimatsmart råvara med stora möjligheter ur ett hållbarhetsperspektiv; dels konkurrerar den inte om åkermark, dels kan den odlas utan gödsel, bekämpningsmedel och bevattning. Smaken av tång, havets grönsaker, kan dock vara ny för många, varför kunskap om hur den på bästa sätt kan anpassas och optimeras är av största vikt. I SensAlg kommer vi för första gången att utvärdera barns och ungdomars acceptans för, och attityder till, livsmedel tillverkade av tång.

Projektledare: Pernilla Sandvik
Medarbetare: Sermin Dahlstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin