Latin för naturvetare

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5LA055

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LA055
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Latin G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Språkvetenskapliga fakultetsnämnden, 15 februari 2007
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen är en fristående kurs. Kursplanen är fastställd av språkvetenskapliga sektionsnämnden 2007-02-15.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen syftar till att ge en orientering om (1) latinets och grekiskans roller i den naturvetenskapliga terminologins historia, (2) den latinska grammatikens grunder (främst nominalsystemet), (3) latinsk och grekisk morfemkunskap samt (4) terminologins och nomenklaturens framväxt i de olika vetenskaperna i ett lärdomshistoriskt perspektiv.

Efter genomgången kurs förväntas studenten:

- i stora drag kunna redogöra för det latinska språkets betydelse och roller i Europas historia, under Antiken, Medeltiden och Nya tiden.

- med hjälp av kurskompendiet vara i stånd att transkribera grekiska ord och beskriva det grekiska alfabetets specifika drag.

- kunna beskriva de grekiska och latinska lånordens olika vägar till de moderna språken.

- med hjälp av kurslitteraturens förkortade latingrammatik kunna identifiera former av substantiv och adjektiv i alla deklinationer.

- i ett lärdomshistoriskt perspektiv kunna redogöra för de olika förutsättningarna för framväxten av nomenklatur och terminologi inom de olika vetenskaperna (medicin, farmakologi, biologi, kemi och astronomi).

- med hjälp av kurskompendiets grammatikkapitel kunna tolka och grammatiskt beskriva flerordstermer (bestående av huvudord och attribut) inom anatomi, patologi och farmakologi.

- med hjälp av kurskompendiets grammatikkapitel kunna tolka och grammatiskt beskriva binära namn inom den biologiska (botaniska och zoologiska) nomenklaturen.

- med hjälp av kurskompendiets grammatikkapitel tolka och grammatiskt beskriva latinska titlar på naturvetenskapliga verk (exempelvis De humani corporis fabrica; De motu cordis et sanguinis in animalibus; Philosophiae naturalis principia mathematica).

Innehåll

Kursen innefattar följande moment: Historisk bakgrund; latinets betydelse i Europas historia; lånord från latinet och grekiskan (allmänna förutsättningar); den latinska grammatikens grunder; något om grekiskan; de klassiska språken i naturvetenskaperna (med tyngdpunkten på medicin, farmakologi, botanik, zoologi och astronomi).

Undervisning ges i form av föreläsningar. Kursen ges även på distans som nätkurs.

Examination

Examination sker genom ett avslutande skriftligt prov. Som betyg används något av uttrycken väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som ej godkänts i ordinarie prov anordnas ett nytt provtillfälle inom rimlig tid efter det första.

En studerande som underkänts i visst prov tre gånger har rätt att få antingen annan examinator eller annan examinationsform.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin