Bolags- och obeståndsrätt

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HR124

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HR124
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Handelsrätt G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 24 januari 2007
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen Bolags- och obeståndsrätt är en kurs på B-nivå. Den ges som fristående kurs och som kurs ingående i utbildningsprogram vid Uppsala universitet när examensordningen så medger.

Behörighetskrav

Handelsrättslig översiktskurs 10 p/15 hp eller grundläggande juridiska studier om 10 p/15 hp vid svenskt universitet eller högskola.

Mål

Utbildningens mål (del 1 obeståndsdelen) är att ge fördjupade kunskaper i krediträtt, säkerhetsrätt samt i utsöknings- och konkursrätt. Mål med kursens del 2 (bolagsdelen) är att ge fördjupade kunskaper inom bolags- och föreningsrätten.

Efter genomgången kurs skall studenterna:

1. Känna till de grundläggande och befintliga lagstiftningarna inom aktuella områden.

2. Kunna analysera uppkommande problem och knyta dessa till lagar och praxis.

3. Kunna upprätta grundläggande dokument, identifiera juridiska problem kring frågor rörande styrning, ledning och ansvar för de olika associationerna.

4. Ha god kännedom om förmögenhetsbrotten samt goda kunskaper om de delar av straffrätten som är knutna till obestånds- och associationsrätten.

5. Förvärvat sådana kunskaper i kredit-, säkerhets- och obeståndsrätt att de självständigt skall kunna uppfatta, formulera och lösa komplexa problem som hör till ämnesområdet.

6. Praktiskt tillämpa sina kunskaper inom rättsområdena.

7. Kunna avgöra när problemens karaktär innebär att ytterligare expertis behöver anlitas.

Innehåll

Del 1 - Obeståndsrätt.

Kursens del 1 (obeståndsdelen) är indelad i tre huvudavsnitt. I det första (fordringsrätt) behandlas regler om fordringar i allmänhet samt regler om skuldebrev och andra typer av värdepapper. I ett andra avsnitt behandlas olika slag av realsäkerheter i fast och lös egendom samt personsäkerheter. Det tredje avsnittet av kursens del I utgörs av ett obeståndsrättsligt fördjupningsavsnitt där betalningsinställelse, företagsrekonstruktion med ackord, konkurs samt borgenärsbrotten behandlas. Här studeras också utsökningsrätten. Kursens del 1 skall ge fördjupade kunskaper i sakrätt, särskilt avseende lös egendom.

Del 2 - Bolagsrätt.

Kursens del 2 är indelad i sju delar. I första delen beskrivs de olika associationerna översiktligt, jämförelser görs mot andra rättsfigurer och företagsformer. Den andra delen behandlar handelsbolaget, den tredje kommanditbolaget och den fjärde det enkla bolaget. Som femte och största del behandlas aktiebolaget. I detta avsnitt behandlas även straffrättsliga regler knutna till associationsrätten. Det sjätte avsnittet behandlar ekonomiska föreningar och det sjunde ideella föreningarna.

Undervisning

Kursens del 1 inleds med en introduktionsföreläsning. Därefter följer ett antal föreläsningar där deltagarna får en övergripande och samlad beskrivning av de aktuella ämnesområdena. Till varje föreläsning förutsätts deltagarna ha läst anvisade delar av kurslitteraturen. Ett avsnitt med seminarier är förlagt till kursdelens senare del. En stor del av kunskapsinhämtande studium utgörs av läsning av kurslitteratur samt lag- och avtalstext.

Del 2. Undervisningen består av föreläsningar, handledning och seminarier.

Examination

Skriftliga prov anordnas för kursens del 1 och kursens del 2 i anslutning till kursavsnittens slut. För varje del ges betyget (U) Underkänd, (G) Godkänd eller (VG) Väl Godkänd. För hela kursen gäller att två godkända betygsgrader tillämpas, Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För godkänt betyg på hela kursen krävs minst (G) på bägge delarna. Den som dessutom erhållit betyget VG på minst en av delkurserna erhåller VG som slutbetyg på kursen.

Omtentamen sker inom tre till fyra veckor efter ordinarie prov. När tentamen sker i slutet av vårterminen sker omtentamen i början av höstterminen. Tentamen för kursen ges återkommande fyra gånger per år.

Övriga föreskrifter

Obligatorisk undervisning utgörs av närvaro vid och deltagande i samtliga seminarier.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin