Bibelvetenskap D2NTs

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT329

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT329
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap A1E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 20 mars 2008
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen ingår i huvudområdet bibelvetenskap

Kursen kan utgöra fristående kurs, 15 hp.

Kursen kan ingå i masterprogrammet religionsvetenskap, 120 högskolepoäng.

Kursen kan ingå i lärarprogrammet för student med kandidatexamen, med ett självständigt arbete om 15 hp i något humanistiskt eller samhällsvetenskapligt område, och avslutade studier motsvarande 40 poäng/ 60 högskolepoäng inom något religionsvetenskapligt område och som dessutom fullgjort Allmänt utbildningsområde III.

Kursplanen är fastställd 2008-03-20 av Teologiska fakultetsnämnden.

Kursplanen gäller fr.o.m. 2008-07-01

Behörighetskrav

Teologie kandidatexamen eller 80 p/120 hp avklarade kurser på grundnivå inklusive 60 p/90 hp inom bibelvetenskap med språklig inriktning, eller 40 p/60 hp bibelvetenskap med språklig inriktning utöver religionsvetenskap A, samt bibelvetenskap D1s enligt alternativ I, III eller IV.

Mål

Kursen vänder sig till studerande som har läst Bibelvetenskap D1 och nu vill fördjupa sig ytterligare i bibelvetenskap med inriktning mot Nya testamentet. Fördjupningen sker genom valfria tema- och/eller litteraturkurser om sammanlagt 15 hp. Kursens syfte är att studenterna skall tillägna sig fördjupade kunskaper och ökad metodisk färdighet inom den bibelvetenskapliga inriktning som skall bli deras huvudinriktning på den avancerade nivån.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- med ett relativt stort mått av självständighet och kritiskt tänkande utifrån den grekiska grundtexten diskutera väsentliga frågor inom det bibelvetenskapliga fält som har valts.

Innehåll

Kursen utgörs av två valfria delkurser. Delkurserna kan vara av följande slag:

Temakurs, 7,5 hp.

Delkursen ges i form av en serie föreläsningar och/eller gruppövningar över ett från termin till termin skiftande ämne, ofta med anknytning till någon lärares forskningsområde. Parallellt inhämtar de studerande en text- och litteraturkurs som knyter an till det valda temat. I arbetsvolym skall den motsvara en litteraturkurs på ca 1200 sidor. För närmare information om innehållet på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan. Planerade temakurser är för hösten 2008 (v. 45-03) "Den historiske Jesus, 7,5 hp," och "Patristik I – Utvecklingslinjer i tidig kristendom, 7,5 hp" och för våren 2009 (v. 14-23) "Bibliska gudsbilder, 7,5 hp" och "Urkyrkans tro, 7,5 hp".

Litteraturkurs, 7,5 hp.

Den studerande fördjupar sig på ett bibelvetenskapligt område genom att på egen hand läsa in ett av följande litteraturpaket på ca. 1200 sidor:

A. Tidig kristen etik.

B. Hermeneutik och tolkningsmetodik.

B. Nytestamentlig teologi.

Vid examinationstillfället förväntas studenten kunna redogöra för och diskutera centrala frågeställningar inom det valda området utifrån den lästa litteraturen.

Undervisning

Temakurs, 7,5 hp:

Undervisningsformerna kan här variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. Normalt finns dock inslag av såväl föreläsning som seminariediskussion på delkursen. För närmare information om undervisningen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Litteraturkurs, 7,5 hp:

På delkursen ges ingen undervisning.

Examination

Temakurs, 7,5 hp:

Examinationsformerna kan variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. För närmare information om examinationen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Litteraturkurs, 7,5 hp:

Examinationen sker normalt genom muntlig tentamen.

Som betyg på slutförd kurs ges betygen Godkänd eller Väl godkänd.

Övriga föreskrifter

Innehållsrubrik: Nytestamentlig fördjupningskurs I.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin