Urban- och socialgeografi

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2KU012

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2KU012
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Samhällsgeografi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 12 februari 2008
Ansvarig institution
Kulturgeografiska institutionen

Allmänt

Kursplanen är fastställd av Kulturgeografiska institutionsstyrelsen. Kursen kan läsas som fristående kurs eller programkurs, separat eller i kurspaket Samhällsgeografi B.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten

- ha tillägnat sig teoretiska och praktiska kunskaper om urbana processer i det moderna samhället

- vara bevandrad i de teoretiska ansatser som dominerat urbanforskningen under det senaste århundradet

- kunna analysera städernas utveckling såväl i Sverige som i övriga världen

- kunna kritiskt granska urban planering och politik

- ha förståelse för hur urbaniseringens olika faser påverkat livet i staden och relationen mellan städer samt hur den byggda miljön påverkat stadens form

- känna till de teoretiska ansatser som finns för förklaringar av urbaniseringsprocessernas orsaker och konsekvenser

Innehåll

Kursen behandlar det moderna urbana samhällets framväxt och struktur och belyser dess centrala betydelse för ekonomiska, sociala, kulturella och politiska processer, såväl i ett internationellt som nationellt perspektiv. En särskild tonvikt läggs vid grundläggande begrepp och teorier. Det urbana samhället behandlas med avseende på utvecklingen av städernas kulturlandskap och på olika aspekter av staden som hem för människor och centra för aktiviteter.

Kursen innehåller fem moment relevanta för förståelsen av livet i städerna, nämligen urbanisering och stadssystem, urban teori, stadens morfologi och utveckling, stadens sociala geografi samt hushålls och individers rörlighet i staden. Exempel på några av de konkreta frågor som kommer att belysas är hur har urbaniseringens olika faser påverkat livet i staden och relationen mellan städer? Vilka teoretiska ansatser finns för förklaringen av urbaniseringsprocessernas orsaker och konsekvenser? Hur har dessa teorier utvecklats fram till våra dagar? Hur påverkar den byggda miljön och stadens form och utveckling människors vardagsliv och deras rörelsemönster? Hur lever kvinnor och män, olika etniska grupper och olika samhällsklasser i det postindustriella samhället? Varför, var och hur ofta är olika sociala grupper beredda att flytta mellan skilda platser i staden? Finns det särskilda livsbetingelser i storstaden och dess förorter?

Undervisning

Undervisningen kan bestå av föreläsningar, övningar, handledning, seminarier, PM-författande och exkursioner.

Examination

Skriftlig tentamen samt obligatoriska moment. All undervisning, förutom föreläsningar, är obligatorisk. Kursen rapporteras i form av två delmoment. A) skriftlig tentamen (betyg U/G/VG), respektive B) övriga obligatoriska moment i kursen (betyg U/G). Betyg på hel kurs avgörs av betyget på tentamen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin