Bibelvetenskap D1i

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT331

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT331
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 20 mars 2008
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen ingår i huvudområdet bibelvetenskap

Kursen kan ingå i masterprogrammet religionsvetenskap, 120 högskolepoäng.

Kursen kan ingå i lärarprogrammet för student med kandidatexamen, med ett självständigt arbete om 15 hp i något humanistiskt eller samhällsvetenskapligt område, och avslutade studier motsvarande 40 poäng/ 60 högskolepoäng inom något religionsvetenskapligt område och som dessutom fullgjort Allmänt utbildningsområde III.

Kursplanen är fastställd 2008-03-20 av Teologiska fakultetsnämnden.

Kursplanen gäller fr.o.m. 2008-07-01

Behörighetskrav

Teologie kandidatexamen eller 80 p/120 hp avklarade kurser på grundnivå inklusive 60 p/90 hp inom något religionsvetenskapligt huvudområde. Dessutom gymnasiekurs Sv B/Sv2 B eller motsvarande.

Mål

Kursen vänder sig till studerande som inte har bibelvetenskap som huvudämne på kandidatnivån och vill läsa bibelvetenskap som biämne på den avancerade nivån. Kursens syfte är att studenterna skall tillägna sig utökade och fördjupade kunskaper på ett valfritt bibelvetenskapligt fält.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- diskutera olika tolkningar av de bibeltexter som har studerats på kursen.

- redogöra för och diskutera betydelsen av olika tidshistoriska och andra kontextuella omständigheter som kan ha relevans för tolkningen av dessa texter.

- redogöra för och diskutera vissa huvudpunkter i texternas tolknings- och verkningshistoria.

- tolka ett kortare textavsnitt på ett hermeneutiskt medvetet sätt utifrån flera olika infallsvinklar samt presentera resultatet i en kortare PM.

- (om något av delkursalternativen "Temakurs" eller "Litteraturkurs" valts) redogöra för och diskutera de väsentligaste frågorna inom det bibelvetenskapliga fält som valts (för aktuella alternativ, se punkt 4 och 9 nedan).

- (om delkursalternativet "Vetenskapsteori och metod" valts) redogöra för och diskutera väsentliga frågor inom den vetenskapshistoria, vetenskapsteori och metodlära som är relevant inom teologisk och religionsvetenskaplig forskning (för närmare beskrivning av förväntade studieresultat, se separat kursplan).

Innehåll

Kursen utgörs av två delkurser, som utväljs bland följande alternativ:

1. Vetenskapsteori och metod, 7,5 hp.

Delkursen behandlar vetenskapshistoria, vetenskapsteori och metodlära ur ett ämnesövergripande perspektiv. För närmare information om innehållet hänvisas till separat kursplan.

2. Centrala texter i Nya testamentet, 7,5 hp:

På delkursen studeras texter i översättning ur Matteusevangeliet, Johannesevangeliet och Galaterbrevet. Textstudiet sker med stöd av vetenskapliga kommentarer. I anslutning till textstudiet tar den studerande del av en orientering i nytestamentlig grekiska och författar – två och två eller individuellt – en interpretation av ett kortare textavsnitt inom den textmassa som studeras på delkursen.

3. Centrala texter i Gamla testamentet, 7,5 hp:

På delkursen studeras texter i översättning ur Genesis, Exodus, Jesajaboken och Psaltaren. Textstudiet sker med stöd av vetenskapliga kommentarer. I anslutning till textstudiet tar den studerande del av en orientering i bibelhebreiska och författar – två och två eller individuellt – en interpretation av ett kortare textavsnitt inom den textmassa som studeras på delkursen.

4. Temakurs, 7,5 hp.

Delkursen ges i form av en serie föreläsningar och/eller gruppövningar över ett från termin till termin skiftande ämne, ofta med anknytning till någon lärares forskningsområde. Parallellt inhämtar de studerande en text- och litteraturkurs som knyter an till det valda temat. I arbetsvolym skall den motsvara en litteraturkurs på ca 1200 sidor. För närmare information om innehållet på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan. Planerade temakurser är för hösten 2008 (v. 45-03) "Den historiske Jesus, 7,5 hp, "Patristik I – Utvecklingslinjer i tidig kristendom, 7,5 hp"och "Jerusalem, Guds stad, 7,5 hp" och för våren 2009 (v. 14-23) "Bibliska gudsbilder, 7,5 hp" och "Urkyrkans tro, 7,5 hp".

5. Litteraturkurs, 7,5 hp.

Den studerande breddar och fördjupar sig på ett bibelvetenskapligt område genom att på egen hand läsa in ett av följande litteraturpaket på ca. 1200 sidor:

a. Israels historia och religion

b. Bibliska berättelser i samtida belysning

c. Jesus och den kristologiska frågan:

d. Paulus och hans teologi:

Litteraturstudiet sker utifrån vissa analysfrågor som den studerande besvarar skriftligt och insänder till den delkursansvariga läraren före examinationstillfället.

Undervisning

1. Vetenskapsteori och metod, 7,5 hp:.

Se separat kursplan.

2-3. Centrala texter i Gamla respektive Nya testamentet, 7,5 hp:

I mån av resurser ges undervisning i form av seminarier på delkursen. I annat fall läses den som litteraturkurs.

4. Temakurs, 7,5 hp:

Undervisningsformerna kan här variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. Normalt finns dock inslag av såväl föreläsning som seminariediskussion på delkursen. För närmare information om undervisningen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

5. Litteraturkurs, 7,5 hp:

På delkursen ges ingen undervisning.

Examination

1. Vetenskapsteori och metod, 7,5 hp:.

Se separat kursplan.

2-3. Centrala texter i Gamla respektive Nya testamentet, 7,5 hp:

Om undervisning ges på delkursen, examineras den normalt på följande sätt:

- Skrivning, 3 hp

- Interpretation, 3 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

Om ingen undervisning ges på delkursen sker examinationen genom inlämnande av en skriftlig interpretation och genom en muntlig examination, där såväl interpretationen som inläst material behandlas.

4. Temakurs, 7,5 hp:

Examinationsformerna kan variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. För närmare information om examinationen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

5. Litteraturkurs, 7,5 hp:

Examinationen sker normalt genom muntlig tentamen.

Som betyg på slutförd kurs ges betygen Godkänd eller Väl godkänd.

Övriga föreskrifter

Innehållsrubrik: Bibelvetenskap som biämne.

För att studenter i den gamla studieordningen och på religionsvetenskapligt program 140/160 poäng skall kunna placera kuren på D-nivå krävs att kursen bibelvetenskap C2i är avklarad.

Kursen kan inte ligga till grund för fortsatta studier på kurserna Bibelvetenskap D2GTs, D2NTs, EGTs eller ENTs.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin