Bioteknologiskt projekt

10 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1BG357

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1BG357
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Tillämpad bioteknik A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 30 oktober 2008
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Genomgången Tillämpad bioteknik 15 hp samt Biomolekylers struktur och funktion 10 hp.

Mål

Det övergripande målet med denna kurs är att ge studenter kunskap om hur teknikbaserade projekt planeras och initieras inom bioteknologisk industri.

Studenten skall efter genomförd kurs:

  • tillängnat sig praktiska erfarenheter inom projektplanering och projektledning inom bioteknologisk industri
  • känna till hur projekt planeras inom olika typer av bioteknologisk industri
  • ha förmåga att i grupp planera och genomföra innovationsprojekt
  • kunna identifiera relevant litteratur inom specifika ämnesområden samt kritiskt analysera och sammanfatta vetenskapliga arbeten
  • kunna leda och sammanfatta diskussioner under seminarier och minisymposium
  • kunna kommunicera bioteknologisk kunskap skriftligt, muntligt och bildmässigt

Innehåll

Föreläsningar: Projektledning inom bioteknologiska företag. Gruppdynamik. Grunder för vetenskaplig litteratursökning. Intervjuteknik.

Grupparbete: Bioteknologiskt projektarbete baserat på verkliga problem identifierade inom bioteknologiska företag. Utförs i grupper om 4-6 studenter. Till varje studentgrupp knyts en handledare från företaget som identifierat problemet samt kursledaren.

Delprojekt 1: Skrivande av en reviewartikel om det vetenskapliga område som projektet berör. Reviewartikeln delas in i individuella fördjupningar. Den slutgiltiga artikeln är en summering av gruppens separata arbeten. Statusrapportering sker löpande i muntlig och skriftlig form. Den färdigställda artikeln granskas av företagshandledaren samt kursledaren. Muntlig slutredovisning i seminarieform.

Delprojekt 2: Studentgruppen intervjuar företags- och universitets representanter inom området. Intervjuarbetet sammanställs till en kort rapport.

Delprojekt 3: Beskrivning av en hypotetisk teknisk lösning av problemet samt skrivande av en teknisk synopsis om den tekniska lösningen riktad till marknadsföringspersonal inom bioteknikföretag.

Slutredovisning sker i ett minisymposium där projektet redovisas muntligt och i posterform. En slutrapport med allt material genererat under kursen sammanställs.

Undervisning

Gästföreläsningar av projektledare från olika typer av bioteknologiska företag, seminarier, grupparbete.

Examination

Deltagande i föreläsningar, minisymposium och seminarier obligatoriskt. Det utförda arbetet redovisas i en slutrapport, som skall presenteras och försvaras vid ett minisymposium. Slutrapporten ska, om så krävs, revideras efter synpunkter framförda vid slutseminariet. Kursledaren godkänner slutrapporten när den motsvarar ställda krav på vetenskaplighet och textbehandling. Godkänt betyg kräver godkända obligatoriska moment samt godkänt resultat på inlämningsuppgifter och presentationer. Fördelning av poäng: Delprojekt-1, 3 hp, Delprojekt-2 2 hp, Delprojekt-3 3 hp samt Slutrapport 2 hp.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin