Bibelvetenskap B1

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT301

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT301
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 17 mars 2009
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan utgöra fristående kurs, 15 hp,

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i religionsvetenskap, 180 hp,

Kursen kan ingå i lärarprogrammet.

Behörighetskrav

Religionsvetenskap A 20 p/30 hp eller motsvarande.

Mål

Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att få en första orientering i bibelvetenskap. Dess syfte är att studenterna skall tillägna sig grundläggande kunskaper om Bibeln och börja öva sig i bibelvetenskapligt tänkande och bibelvetenskaplig analys.

Samma eller motsvarande förväntade studieresultat gäller för både campus- och nätkursalternativen av kursen. När de förväntade studieresultat inbegriper muntliga färdigheter kommer man på nätkursalternativet om möjligt använda IT-baserat kommunikationsverktyg (se nedan, undervisning) för att uppnå målen. Då detta inte är möjligt kommer muntliga färdighetsmål att omvandlas till motsvarande skriftliga förväntade studieresultat.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

- i huvuddrag redogöra för de bibliska texternas innehåll, tillkomst, historiska bakgrund och teologiska huvudlinjer.

- på ett allmänt plan redogöra för de bibliska texternas betydelse i judendom, kristendom och västerländsk kultur, i historia och nutid.

- börja nalkas bibeltext utifrån olika tolkningsperspektiv.

- arbeta fram en egen tolkning av biblisk text ur ett bibelvetenskapligt perspektiv och presentera denna i en mindre PM.

- aktivt delta i seminariediskussioner kring sina och andras tolkningar, vilka förutsättningar de har, hur de har genomförts och vilka resultat de ledde fram till.

Kursen kan ligga till grund för fortsatta studier på någon av följande tre utbildningsgångar i bibelvetenskap på kandidatnivå:

1. Bibelvetenskap med studier i hebreiska och inriktning mot Gamla testamentet.

2. Bibelvetenskap med studier i grekiska och inriktning mot Nya testamentet.

3. Bibelvetenskap med basal språklig orientering och inriktning mot Bibeln i dess helhet.

Innehåll

Kursen är uppdelad i följande moment:

4.1 Gamla testamentet, 7,5 hp:

De studerande inhämtar ungefär 400 sidor gammaltestamentlig text i svensk översättning. Inläsningen beledsagas av föreläsningar som orienterar om väsentliga perspektiv och problem vad gäller bibelböckernas innehåll, tillkomst och historiska bakgrund samt om teologiska huvudlinjer i Gamla testamentet, om bibelns verkningshistoria och om olika tolkningsperspektiv och tolkningsmetoder.

Genom författande av en PM övar de studerande förmågan att arbeta fram och presentera egen tolkning av gammaltestamentlig text ur ett bibelvetenskapligt perspektiv. Dessa PM, som görs i mindre grupper, diskuteras vid lärarledda seminarier. Genom de olika PM som produceras under kursens lopp illustreras en rad olika typer av frågor som kan ställas till de bibliska texterna och tolkningsmetoder som kan komma till användning.

4.2 Nya testamentet och övergripande tolkningsfrågor, 7,5 hp:

De studerande inhämtar hela Nya testamentet i svensk översättning. Inläsningen beledsagas av föreläsningar som orienterar om väsentliga perspektiv och problem vad gäller böckernas innehåll, tillkomst och historiska bakgrund samt om teologiska huvudlinjer i Nya testamentet, om Nya testamentets verkningshistoria och om olika tolkningsperspektiv och tolkningsmetoder.

Genom författande av en PM övar de studerande förmågan att arbeta fram och presentera egen tolkning av nytestamentlig text ur ett bibelvetenskapligt perspektiv. Dessa PM, som görs i mindre grupper, diskuteras vid lärarledda seminarier. Genom de olika PM som produceras under kursens lopp illustreras en rad olika typer av frågor som kan ställas till de bibliska texterna och tolkningsmetoder som kan komma till användning.

Undervisning

Undervisningen på campuskursen har formen av föreläsningar och obligatoriska seminarier. Delar av undervisningen sköts av lärare i Gamla och Nya testamentets exegetik var för sig, delar gemensamt. På höstarna ges undervisningen på halvfart och kan då läsas parallellt med Bibelvetenskap B2GTs eller Bibelvetenskap B2NTs. På vårarna ges undervisningen på halvfart genom nätkurs.

Undervisningen på nätkursen (IT-distans) bygger i hög grad på självstudier och kommunikation i den Internetbaserade lärmiljön (Moodle). Lärmiljön innehåller all information rörande kursen samt används för genomförande av kursens obligatoriska aktiviteter. Undervisningen sker i huvudsak genom studieanvisningar, webbföreläsningar, övningsuppgifter och diskussioner.

Under kursen erbjuds några samlingar (lördagar) i Uppsala. Dessa samlingar är inte obligatoriska. En förutsättning för kursen är Internetuppkoppling samt dator med högtalare och mikrofon. Om särskild programvara behövs tillhanda hålls detta av institutionen. För de som inte har en snabb Internetuppkoppling kan delar av kursmaterialet distribueras på CD-skivor.

Examination

Examinationen på campuskursen utgörs av följande moment:

6.1 Gamla testamentet, 7,5 hp:

- Skrivning, 4,5 hp

- PM, 1,5 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

6.2 Nya testamentet och övergripande tolkningsfrågor, 7,5 hp:

- Skrivning, 4,5 hp

- PM, 1,5 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

Examinationen på nätkursen sker via lärmiljön och utgörs av följande moment:

6.1 Gamla testamentet, 7,5 hp:

- Hemskrivning, 4,5 hp

- PM, 1,5 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

6.2 Nya testamentet och övergripande tolkningsfrågor, 7,5 hp:

- Hemskrivning, 4,5 hp

- PM, 1,5 hp

- Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

Övergångsbestämmelser

Personer som läst enligt denna kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt samma kursplan inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin