Politisk och ekonomisk antropologi

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KA504

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KA504
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturantropologi G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 9 juni 2009
Ansvarig institution
Institutionen för kulturantropologi och etnologi

Behörighetskrav

Områdesbehörighet 1 samt högskolestudier 20 p/30 hp

Mål

Kursen behandlar huvudlinjerna i det antropologiska studiet av ekonomi och politik. Tonvikt läggs vid hur globala och lokala ekonomiska och politiska system och processer både begränsar och möjliggör människors handlingsutrymme, samt vid ekonomins och politikens ekologiska dimension. Uppmärksamhet ägnas även utvecklingsbegreppet och internationella utvecklingsorganisationers arbete.

Kursen riktar sig främst till studerande som behöver ett antropologiskt komplement till sin humanistiska eller samhällsvetenskapliga grundutbildning. Efter genomgången kurs förväntas studenten:

- Ha en allmän kunskap om antropologiska studiet av ekonomi och politik;

- Känna till kritiska kulturantropologiska perspektiv på utvecklingsorganisationers arbete;

- Ha en grundläggande kunskap om de mekanismer som knyter ihop lokalsamhällen i utvecklingsländerna med internationella skeenden i globala system.

Innehåll

Denna kurs är identisk med fortsättningskurs Kulturantropologi B, Moment 3: Politisk och ekonomisk antropologi, 7,5 poäng.

Momentet behandlar huvudlinjerna i det antropologiska studiet av ekonomi och politik. Tonvikt läggs vid hur globala och lokala ekonomiska och politiska system och processer både begränsar och möjliggör människors handlingsutrymme, samt vid ekonomins och politikens ekologiska dimension. Uppmärksamhet ägnas också åt kritiska kulturantropologiska perspektiv på utvecklingsorganisationers arbete och åt de mekanismer som knyter ihop lokalsamhällen i utvecklingsländerna med internationella skeenden i globala system.

Undervisning

Undervisningen ges som föreläsningar, seminarier och metodövningar. För kunskapsstoff som krävs vid examinationen är deltagande vid föreläsningar betydelsefullt. Vid seminarier och gruppövningar är närvaro obligatorisk.

Examination

Examination sker i form av aktivt seminariedeltagande och skriftlig prov. Kursen bedöms med något av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin