Religion i fred och konflikt, masteruppsats

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT938

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT938
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kyrko- och missionsstudier A2E, Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetens dekanus, 4 maj 2010
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

60 hp inom Masterprogrammet i Religion i fred och konflikt.

Mål

Kursens mål är att ge fördjupade och specialiserade kunskaper om religiöst och etiskt grundade rörelser för fred och rättvisa. Kursen ger en fördjupad förmåga att tillämpa vetenskaplig teori och metod i en självständig analys av en avgränsad problemställning inom området religiöst och etiskt grundade rörelser för fred och rättvisa.

Genom kursen fördjupar studenten sina färdigheter att självständigt skriva ett vetenskapligt arbete.

Efter avslutat uppsatsarbete förväntas studenten kunna:

- med mycket hög grad av självständighet avgränsa, utforma och genomföra en forskningsuppgift om religiöst och etiskt grundade rörelser för fred och rättvisa

- kritiskt förhålla sig till och tillämpa olika vetenskapsfilosofiska teorier och metodologiska ansatser inom det fält där uppsatsen skrivs

- skriva en längre välargumenterad och språkligt genomarbetad text på svenska eller engelska

- försvara sin uppsats på ett vetenskapligt sätt samt genomföra en konstruktiv opposition på en medstudents arbete.

Innehåll

Kursen omfattar ett större uppsatsarbete om 30 hp. Studenten formulerar en problemställning, väljer undersökningsmaterial samt ett teoretiskt grepp och metodologisk ansats på ett självständigt sätt. Under uppsatsskrivandet ges regelbunden handledning. Studenten rekommenderas att delta i det högre seminariet inom det valda forskningsämnet. Uppsatsen ventileras inom ramen för detta högre seminarium eller inom ett gemensamt seminarium för dem som skriver magisteruppsats inom programmet.

Undervisning

Deltagande i högre seminarium inom aktuellt forskningsämne rekommenderas.

Examination

Uppsatsen ventileras i det högre seminariet inom det valda forskningsämnet eller inom uppsatsseminariet för religion i fred och konflikt.

Övriga föreskrifter

Valet av ämne för uppsatsen sker i samråd med examinator, varvid hänsyn tas till vilka litteraturkurser som inhämtats inom mastersprogrammet i religiöst och etiskt grundade rörelser för fred och rättvisa. Vid valet av ämne bör även tas hänsyn till huvudområdet för studiet på grundläggande nivå.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst enligt denna kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt samma kursplan inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin