Kost, nutrition och folkhälsa

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FV271

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3FV271
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Folkhälsa A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Medicinska fakultetens grundutbildningskommitté, 13 oktober 2010
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Behörighetskrav

Grundläggande högskoleutbildning om minst 120 p/180 hp inom relevanta områden.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten

  • ha kännedom om grundläggande näringslära
  • ha kännedom om näringsrekommendationer och deras vetenskapliga bakgrund
  • kunna värdera och kritiskt granska nutritionspåståenden
  • kunna värdera och kritiskt granska nutritionsvetenskapliga originalartiklar
  • kunna söka, sammanställa och värdera nutritionsforskning
  • kunna sammanställa, tolka och värdera egna och andras kostdata
  • ha kännedom om metoder för bestämning av kroppssammansättning

Innehåll

Block 1

  • energiomsättning
  • protein-, kolhydrat- och fettmetabolism
  • vitaminer och mineraler
  • aptitreglering
  • riskfaktorer och riskmarkörer
  • kostundersökningsmetodik
  • grundläggande kroppssammansättningsmetodik

Block 2

  • nutritionsepidemiologi
  • svenska folkets kostvanor
  • folkhälsonutrition i globalt perspektiv
  • Svenska och internationella näringsrekommendationer
  • hur evidensbaserar man kostråd
  • koststudier
  • kost och motion
  • kost och sömn
  • livssituationsfaktorer som påverkar födoval

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, laborationer, seminarier och gruppövningar.

Examination

Muntliga och skriftliga redovisningar och teoretiskt prov. Som betygsgrader används godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin