Undersökningsmetoder och rapportering I

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 2PP116

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2PP116
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Psykologi G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 29 oktober 2010
Ansvarig institution
Institutionen för psykologi

Behörighetskrav

Studenten skall vara antagen till Psykologprogrammet. För tillträde till kursen skall minst 112,5 högskolepoäng vara fullgjorda på Psykologprogrammets kurser 1-15 och 18. Eventuellt resterande poäng skall härröra från termin 4. Tillträde till kursen har även student som av studierektor på institutionens grundutbildning beviljats kompletteringsstudier för att få svensk psykologlegitimation.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten

– kunna redogöra för grundläggande kunskaper i hur en enkät kan konstrueras och användas

- kunna tillämpa grundläggande datahantering,

– kunna redovisa grundläggande kunskaper i intervjumetodik och kvalitativ databearbetning,

- kunna redovisa grundläggande kunskaper och färdighet i presentationsteknik vid forskning och/eller utredning.

Innehåll

Kursen är indelad i 4 moment vilka är poängsatta enligt nedanstående fördelning.

A. Enkätmetodik (2 hp)

Kunskap om enkätanvändning i forskning och utredning presenteras. Studenten tränar sig genom att problematisera rapporterade enkätstudier.

B. Dataadministration (1 hp)

Studenten tränar konstruktion och hantering av enkätdatafiler.

C. Intervjumetodik (2,5 hp)

Kunskaper ges om olika typer av intervjuer, deras användnignsområden och hur kvalitativa data bearbetas. Studenten tränar planering, genomförande och bearbetning av en intervju.

D. Presentationsteknik (2 hp)

Presentationsteknik praktiseras genom att studenten gör en skriftlig rapport av en forskningsstudie samt övar och genomför muntlig presentation.

Undervisning

Undervisning ges i form av lektioner och gruppövningar. Kunskaper tillämpas och färdigheter tränas praktiskt under handledning, individuellt och i grupp.

Examination

Bedömning av studentens kunskaper och färdigheter sker vid redovisningar och presentationer av producerat material och genomförda intervjuer och analys av dem. Vid examinationen används betygsgraderna godkänd och underkänd. Innehållet i undervisningstillfällena kan utgöra grund för examination även i de fall undervisningstillfällena inte kräver obligatorisk närvaro.

Övriga föreskrifter

Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av egna arbeten m.m. framgår av information vid kursstarten. Student som ej uppfyller föreskrivna krav för betyget godkänd ges vanligen tillfälle att ta igen resterande moment nästkommande termin och/eller förelägger kursledaren ersättningsuppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin