Konstvetenskap C: Konstvetenskaplig teori och metod

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KV030

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV030
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Konstvetenskap G2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Konstvetenskapliga institutionens styrelse, 7 juni 2011
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursansvarig institution är Konstvetenskapliga institutionen. Kursplanen är fastställd av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2007-02-27.

Behörighetskrav

Konstvetenskap B, Konstvetenskap AB

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten

  • ha förvärvat fördjupade kunskaper i konstteoriernas historia, metod och teori
  • kunna analysera och kritiskt jämföra teoretiska texter
  • kunna formulera egna analyser i tal och skrift
  • kunna författa en forskningsöversikt om äldre och nyare forskning inom det egna uppsatsämnet
  • kunna författa en vetenskaplig uppsats kring ett begränsat problem och med tillämpning av relevant teori och metod, god språknivå, korrekt formalia och teknisk utformning.

Innehåll

Denna kurs förmedlar främst fördjupade kunskaper i konstvetenskapens teoribildning och praktik. Kursens teoridel behandlar några för ämnet grundläggande och centrala temata som t.ex. konstbegrepp, stil, ikonografi-ikonologi-kontext, arkitekturteori, design och genus. Kursens uppsatsdel innehåller både metodseminarier och handledning. För att uppnå metodologisk medvetenhet läggs särskild vikt vid författandet av uppsatsens forskningsöversikt. Kursens teoretiska innehåll jämte uppsatsmomentet ger grundläggande förutsättningar för den som önskar fortsätta med Masterprogrammet i humaniora med konstvetenskaplig inriktning.

Delkurs 1. Tematiska studier i konstvetenskapens teori och metod, 15 hp

Delkurs 2. Uppsats, 15 hp

Delkurs 3. Exkursion, 0 hp

Delkurs 4. Opposition, 0 hp

Undervisning

Undervisningen på delkurs 1 består av orienterande och problematiserande föreläsningar samt fördjupande textseminarier. Denna del innehåller också en fördjupande läskurs med litteratur som studenten väljer i samråd med handledaren. Delkurs 2 består av metodseminarier och uppsatshandledning. Studenten har rätt till handledning endast under ordinarie kurstid. I kursen ingår även en obligatorisk exkursion med muntlig uppgift.

Examination

På delkurs 1 består examinationen av en skriftlig uppgift rörande kursens teorilitteratur, muntlig tentamen på den litteratur som valts i samråd med handledaren, aktivt deltagande i textseminarierna och framlagd forskningsöversikt relaterad till det egna uppsatsämnet. På delkurs 2 framläggs och försvaras den egna uppsatsen som granskats av en opponent vid ett seminarium. Studenten ska också genomföra opposition på annan C-uppsats.

För fullständigt slutbetyg på hela kursen krävs, förutom framläggande och försvar av den egna C-uppsatsen, även att studenten deltar aktivt vid andra ventileringstillfällen. Betyg på delkurs 1 och 2 jämte kursen i sin helhet bedöms med betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

Övriga föreskrifter

Vid delkursernas start ska betygsättande lärare/kursansvarig lärare ge anvisningar för hur obligatoriska moment ska tas igen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin