Måltidsservice med inriktning mot produktion

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HK038

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2HK038
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kostvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen vid institutionen för kostvetenskap, 26 oktober 2011
Ansvarig institution
Institutionen för kostvetenskap

Allmänt

Kursen ingår i Kostvetarprogrammet 180 hp. Kursen kan vara fristående kurs och utgör en fördjupning inom ämnesområdet kostvetenskap. Kursen ges på heltid.

Kursplanen är fastställd 2009-09-16 av styrelsen för Institutionen för kostvetenskap enligt delegationsbeslut från Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden.

Behörighetskrav

Kurserna Kostvetenskap A 30 hp, Kostvetenskap B 30 hp, Företagsekonomi A 30 hp med lägst betyget godkänd samt genomgången kurs Dietetik och folkhälsa 15 hp eller motsvarande kunskaper.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- förstå och redogöra för samt konkretisera hur måltidsservice utanför hemmet utformas utifrån olika målgruppers behov och önskemål

- översiktligt beskriva lagar, regler och politiska mål för måltidsservice utanför hemmet

- förstå och redogöra för olika system att producera, distribuera och servera mat för många utanför hemmet

- förstå och redogöra för egenkontrollprogram enligt HACCP

- översiktligt beskriva förfarande vid upphandling och inköp

- i det praktiska arbetet planera, tillaga och servera välsmakande mat till många utifrån givna ramar

- i det praktiska arbetet kunna använda storköksutrustning och datorprogram för måltidsservice utanför hemmet

Innehåll

Kursen behandlar hur mat för många - d v s mat utanför hemmet planeras, produceras och serveras utifrån olika målgruppers behov och önskemål. Teoretiskt belyses strukturer och aktörer inom området måltidsservice för såväl offentlig som privat sektor. Vidare behandlas tekniker för matsedelsplanering, receptkonstruktion, anskaffning av varor, produktionsplanering, livsmedelshygien och maskinkunskap. I den praktiska delen ska studenterna tillämpa de teoretiska kunskaperna och utifrån givna ramar färdigställa måltider.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer samt praktiska och teoretiska övningsuppgifter enskilt och i grupp. Delar av kursen är upplagd så att kunskaperna inhämtas genom ett problembaserat arbetssätt.

Examination

Skriftliga och muntliga individuella redovisningar samt praktiska och teoretiska prov. Inom ramen för kursen anordnas för varje prov två examinationstillfällen. Efter varje termin finns ytterligare ett examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.

Övriga föreskrifter

Vid kursstarten ska läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment ska genomföras.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin