Terminskurs 6: Förvaltningsrätt och internationell rätt

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2JJ306

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
2JJ306
Utbildningsnivå
Grundnivå
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (B), icke utan beröm godkänd (Ba), med beröm godkänd (AB)
Fastställd av
Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, 16 maj 2012
Ansvarig institution
Juridiska institutionen

Allmänt

Fastställd den 9 maj 2012 av Juridiska fakultetsnämndens utbildningsutskott, Uppsala universitet, med stöd av 6 kap. 14 och 15 §§ högskoleförordningen. Kursplanen träder i kraft den 1 juli 2012.

Allmänt

Kursen omfattar 30 högskolepoäng (30 ECTS) och ingår som obligatorisk kurs på grundnivå i utbildningen för juristexamen enligt utbildningsplan fastställd den 16 april 2007 av Juridiska fakultetsnämnden vid Uppsala universitet.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkänd tentamen i fyra av terminskurserna 1-5 samt fullgjord obligatorisk undervisning i den ej tenterade terminen.

Om särskilda skäl föreligger kan dispens från förkunskapskraven meddelas av utbildningsutskottets dispensnämnd.

Mål

A. Allmänt kursinnehåll

Under kursen vidareutvecklas de kunskaper och färdigheter som studenterna har tillägnat sig under de tidigare terminskurserna avseende rättsteknik och juridisk problemlösning liksom muntlig och skriftlig framställning. De olika ämnesområdena studeras både separat och integrerat. Särskilt uppmärksammas samspelet mellan det inhemska rättssystemet och det internationella normsystemet liksom samspelet mellan rätt och samhälleliga mål såsom ekonomisk effektivitet, jämställdhet och hållbar utveckling.

B. Ämnesspecifikt kursinnehåll:

Kursens innehåll avseende allmän förvaltningsrätt fokuserar på den svenska offentliga organisationens uppbyggnad, myndigheternas organisation, arbetsformer och befogenheter, förvaltningsprocessen, kontrollen över förvaltningen, de förvaltningsrättsliga beslutens innebörd och rättsverkningar, förvaltningsrättens rättskällor och metoder för att lösa juridiska problem.

Studierna i kommunalrätt fokuserar på kommunerna som offentligrättsliga subjekt, reglerna som styr kommunernas befogenheter, den kommunala organisationens uppbyggnad och kontrollen över kommunerna.

Ifråga om offentlighetsprincipen, sekretessregleringen och personuppgiftslagstiftningen behandlas under kursen regleringen rörande allmänna handlingar, tystnadsplikt och handlingssekretess samt avvägningar mellan enskilda och allmänna intressen i den svenska lagstiftningen och tillämpningen i ett jämförande perspektiv.

Kursens innehåll avseende folkrätt fokuserar på förhållandet mellan folkrätt och nationell rätt, frågor rörande staters territorium, befolkning och representation med dithörande problem om jurisdiktion, immunitet samt internationellt skydd för mänskliga rättigheter, internationella organisationer – särskilt FN och dess system för kollektiv säkerhet samt frågor rörande fredlig lösning av mellanstatliga tvister, förbud mot hot om eller bruk av våld samt rätten till självförsvar och non-interventionsprincipen.

Kursens innehåll avseende EU-rätt rör huvudsakligen EU:s regelverk för den inre marknaden och centrala delar av den materiella EU-rätten, EU:s kompetens – intern och extern – maktdelningen mellan EU och medlemsstaterna, EU-rätten i såväl ett folk- som förvaltningsrättsligt perspektiv samt EU:s säkerhetspolitiska samarbete jämte samarbetet avseende inrikespolitik och rättsväsende.

Kursens innehåll avseende internationell privat- och processrätt behandlar huvudsakligen svenska domstolars och myndigheters behörighet att befatta sig med utlandsanknutna mål och ärenden, val av tillämplig lag i tvister med utlandsanknytning samt under vilka förutsättningar utländska avgöranden kan erkännas och verkställas i den egna staten samt konventionssamarbetets betydelse för en internationellt harmoniserad utveckling av regelsystemet.

C. Kursinnehåll avseende den integrerade delen

Utifrån problemställningar i det nationella rättssystemet behandlas materiell svensk förvaltningsrätt i ett internationellt perspektiv. Den svenska förvaltningsorganisationens uppbyggnad och funktion, liksom de materiella reglernas utformning och tillämpning inom utvalda sektorer jämförs och analyseras. Vidare sker en fördjupning i de internationellrättsliga ämnena. Därutöver behandlas hur svenska rättsreglers innehåll och tolkning kompletteras eller ersätts av folkrättsliga regler och EU-regler samt hur internationellt privat- och processrättsliga regler avgör det egna landets behörighet i internationella mål, vilken rättsordning som ska tillämpas i konkreta fall samt om utländska avgöranden kan erkännas och verkställas här i landet.

Innehåll

Kursen omfattar följande områden:

Allmän förvaltningsrätt

Kommunalrätt

Speciell förvaltningsrätt

Folkrätt

EU-rätt

Internationell privat- och processrätt

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, studieintroduktioner, seminarier, processpel, handledning och andra övningsmoment enligt undervisningsplanen och litteraturförteckning.

Undervisningen är baserad på studenternas förberedelser i basgrupper med fyra till sex medlemmar. Aktivt deltagande i seminarieförberedelser, seminarieövningar, processpel och övriga övningsmoment är obligatoriskt. Närvarokraven preciseras i undervisningsplanen, och kursföreståndaren kan därutöver medge viss frånvaro och besluta om ersättningsuppgifter. Kursföreståndaren kan besluta om enskild tentamen efter särskild prövning.

Det förekommer både obligatoriska skriftliga och muntliga uppgifter som poängbedöms av lärarna. Dessa uppgifter är också betygsgrundande, se nedan.

Examination

Examinationen sker på grundval av en avslutande skriftlig tentamen samt de under kursen fullgjorda muntliga och skriftliga moment som anges i undervisningsplanen. För att bli godkänd på kursen krävs godkänt resultat på såväl avslutande skriftligt prov som på de obligatoriska skriftliga och muntliga momenten. Möjlighet till omtentamen finns enligt särskilda regler i undervisningsplanen. Studenternas förväntade studieresultat samt betygskriterier framgår av undervisningsplanen eller bilaga till denna. I undervisningsplanen meddelas också föreskrifter om tillåtna hjälpmedel vid tentamen.

Det är inte tillåtet att försöka vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Detta innebär t.ex. att det inte får finnas otillåtna hjälpmedel med under salsskrivningar. Det är även fusk att vid PM-skrivande utge annans text för att vara ens egen. Se vidare instruktioner om hänvisningar m.m. som lämnas under kursen! Den som på dessa eller annat sätt fuskar anmäls. Universitetets disciplinnämnd kan besluta om varning eller avstängning under en period om högst sex månader.

De betyg som ges på kursen är underkänd, U, och de godkända betygsgraderna B, Ba och AB. För betyget godkänt (B) fordras att godkänt resultat uppnåtts beträffande samtliga förväntade studieresultat. För högre betyg (Ba eller AB) fordras att en sammanvägning av de resultat som uppnåtts beträffande de förväntade studieresultaten, enligt examinators bedömning motsvarar det högre betyget.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin