Kulturantropologi A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KA100

Kod
5KA100
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturantropologi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Historisk-filosofiska fakultetsnämnden, 11 september 2012
Ansvarig institution
Institutionen för kulturantropologi och etnologi

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 eller Historia A, Samhällskunskap A (områdesbehörighet A1/1)

Mål

Kursens mål är ge en introduktion till kultur- och socialantropologins ämnesområde, synsätt, arbetssätt och vetenskapliga terminologi. Kursen syftar även till att ge kunskaper om social och kulturell variation med särskild betoning på utomeuropeiska samhällen.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

- Diskutera, använda och problematisera grundläggande begrepp som kultur, släktskap, modernitet, etnicitet, genus och deltagande observation;

- Besitta grundläggande kunskaper om social och kulturell variation – med särskild men inte uteslutande betoning på utomeuropeiska samhällen – och om de faktorer som påverkar dessa samhällen;

- Problematisera universella och specifika aspekter av människan som kultur- och samhällsvarelse;

- Ha en grundläggande förmåga att kritiskt använda kulturantropologi för att granska och förstå aktuella samhällsfrågor;

- Genomföra kortare skriftliga och muntliga övningar på ett självständigt och kritiskt sätt;

- Ha grundläggande kunskaper i antropologiska arbetssätt, etik och metodik.

Innehåll

Moment 1: Introduktionskurs: Antropologiska perspektiv (7,5 p)

Momentet presenterar kulturantropologins grundläggande synsätt och begrepp samt ger kunskaper om ämnets idéhistoria och teoretiska utveckling.

Moment 2: Kulturer och samhällen (7,5 p)

Genom fallstudier från en rad olika samhällen presenteras människosläktets sociala och kulturella variation. Relationen mellan försörjningsstrategi, samhällsorganisation och kosmologi diskuteras. Samband mellan lokala samhällsformer och globala system uppmärksammas.

Moment 3: Vardagslivets sociala organisation (7,5 p)

Momentet presenterar grundläggande principer för social organisation såsom territorialitet, genus, hierarki, härstamningsprinciper och äktenskapsregler. Kunskap från momentet tillämpas i en fallstudie.

Moment 4: Antropologiska arbetssätt (7,5 p)

Momentet syftar till att ge inblick i de metoder och arbetssätt som antropologer använder sig av. Här uppmärksammas frågor om representation av det antropologiska fältet och etik. Praktiska övningar och filmanalys ingår i momentet.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Undervisningen kompletteras med visning av etnografisk film. För kunskapsstoff som krävs vid examinationen är deltagande vid föreläsningar betydelsefullt. Vid seminarier och gruppövningar är närvaro obligatorisk.

Examination

Examination sker i någon eller några av följande former: skriftliga prov, PM-skrivning, grupparbeten, aktivt seminariedeltagande eller muntlig tentamen. Kursen bedöms med något av betygen Godkänd, Underkänd eller Väl Godkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin