Bibelvetenskap D2NTs

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT329

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT329
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap A1E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 5 mars 2013
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i masterprogrammet religionsvetenskap, 120 hp

Behörighetskrav

Bibelvetenskap D1s enligt kursplanealternativ I, III eller IV.

Mål

Kursen vänder sig till studerande som har läst Bibelvetenskap D1 och nu vill fördjupa sig ytterligare i bibelvetenskap med inriktning mot Nya testamentet. Fördjupningen sker genom att de studerande väljer tema- och/eller litteraturkurser om sammanlagt 15 hp eller genom att de skriver en magisteruppsats om 15 hp. Kursens syfte är att de studerande skall tillägna sig fördjupade kunskaper och ökad metodisk färdighet inom den bibelvetenskapliga inriktning som skall bli deras huvudinriktning på den avancerade nivån. Om uppsatsalternativet väljs, skall de studerande uppnå en kunskaps- och färdighetsnivå som motsvarar behörighetskraven för en forskarutbildning i Nya testamentets exegetik.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:

  • med ett relativt stort mått av självständighet och kritiskt tänkande utifrån den grekiska grundtexten diskutera väsentliga frågor inom det bibelvetenskapliga fält som har valts.
  • med ett relativt stort mått av självständighet och kritiskt tänkande utifrån den grekiska grundtexten diskutera väsentliga frågor inom det bibelvetenskapliga fält som uppsatsen är inriktad mot. (Om uppsatsalternativet valts)
  • med ett relativt stort mått av självständighet och kritiskt tänkande ringa in en mer tematiskt inriktad bibelvetenskaplig uppgift, bestämma lämpliga metoder för att lösa den, genomföra analysen, presentera resultatet i en vetenskaplig uppsats och som respondent diskutera och försvara den vid ett seminarium. (Om uppsatsalternativet valts)
  • självständigt söka och kritiskt analysera och värdera ämnesrelevant litteratur och information. (Om uppsatsalternativet valts)
  • aktivt delta som seminariedeltagare och opponent vid seminarier kring andras uppsatser. (Om uppsatsalternativet valts)

Innehåll

Kursen kan läsas enligt två olika alternativ:

Alternativ I: Kursen utgörs av två valfria delkurser. Delkurserna kan vara av följande slag:

Temakurs, 7,5 hp.

Delkursen ges i form av en serie föreläsningar och/eller gruppövningar över ett från termin till termin skiftande ämne, ofta med anknytning till någon lärares forskningsområde. Parallellt inhämtar de studerande en text- och litteraturkurs som knyter an till det valda temat. I arbetsvolym skall den motsvara en litteraturkurs på ca 1200 sidor. För närmare information om innehållet på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Litteraturkurs, 7,5 hp.

Den studerande fördjupar sig på ett bibelvetenskapligt område genom att på egen hand läsa in ett av följande litteraturpaket på ca. 1200 sidor.

A. Tidig kristen etik.

B. Dödahavsrullarna och andra templets judendom.

C. Nytestamentlig teologi.

D. Litteraturkurs utformad i samråd med betygsbestämmande lärare.

I samråd med betygsbestämmande lärare kan eventuellt även andra litteraturpaket erbjudas.

Vid examinationstillfället förväntas studenten kunna redogöra för och diskutera centrala frågeställningar inom det valda området utifrån den lästa litteraturen.

Alternativ II: Uppsats, 15 hp

Vid behov inleds kursen med en kort repetition av hur man skriver en vetenskaplig uppsats och söker och värderar ämnesrelevant litteratur och information. Därefter skriver den studerande en individuell uppsats. Uppsatsskrivandet sker under handledning, men den studerande förutsätts här ta större eget ansvar och arbeta mer självständigt än vid uppsatsskrivandet på grundnivån. Under kursens gång deltar de studerande i högre seminariet i Nya testamentets exegetik. De färdiga uppsatserna behandlas vid seminarier, där de studerande ges tillfälle att öva sig i rollerna som seminariedeltagare, respondent och opponent.

Undervisning

Temakurs, 7,5 hp:

Undervisningsformerna kan här variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. Normalt finns dock inslag av såväl föreläsning som seminariediskussion på delkursen. För närmare information om undervisningen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Litteraturkurs, 7,5 hp:

På delkursen ges ingen undervisning.

Uppsatskurs, 15 hp:

Vid behov håller kursledaren en inledande föreläsning om hur man skriver en vetenskaplig uppsats och söker och värderar ämnesrelevant litteratur och information. Därefter ringar kursledaren och den enskilda uppsatsskrivande studenten tillsammans in ett uppsatsämne och kommer överens om lämplig handledare, som skall vara en annan än den som sedan examinerar studenten. Handledaren och den uppsatsskrivande studenten träffas sedan regelbundet under arbetet med uppsatsen för diskussion i anslutning till text som studenten har producerat. Uppsatserna presenteras vid seminarier, där återkoppling ges även på deltagandet i seminariet. All undervisning på kursen är normalt obligatorisk.

Under uppsatsskrivandet ges regelbunden handledning. Studenten har rätt till ett visst antal timmar för handledning och timantalet är relaterad till uppsatsens omfattning. Handledning ges bara under uppsatskursens gång. Om studenten omregistrerar sig på uppsatskurs och de tidigare timmarna för handledning är förbrukade ges inte nya timmar för handledning.

Examination

Temakurs, 7,5 hp:

Examinationsformerna kan variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. För närmare information om examinationen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Litteraturkurs, 7,5 hp:

Examinationen sker normalt genom muntlig tentamen.

Uppsats, 15 hp:

Examinationen på kursen utgörs av följande moment:

  • Uppsats, 13,5 hp
  • Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

På de obligatoriska seminarierna ges bara betygen U och G.

Övriga föreskrifter

Innehållsrubrik: Nytestamentlig fördjupningskurs I.

För fullgjord kurs krävs minst 75% närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin