Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap E

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT164

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5RT164
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Maria Essunger, 20 juni 2013
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Religionshistoria D1 och D2 eller Religionsbeteendevetenskap D1 och D2 eller Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap D1 och D2

Mål

Kursen syftar till att förbereda studenten för egen forskarutbildning inom respektive forskarämne: religionshistoria, religionspsykologi och religionssociologi.

Efter genomgången kurs skall studenten:

  • Med hög grad av självständighet avgränsa, utforma och utföra en forskningsuppgift med relevans inom området och den valda problemställningen och frågeställningen
  • Med hög grad av självständighet placera in det egna arbetet i en problemorienterad forskningsöversikt
  • Med hög grad av självständighet argumentera för avgränsning av material och använda relevant material för att bearbeta den valda frågeställningen
  • Medvetet och kritiskt arbeta med både primär- och sekundärkällor samt arbeta upp egna källor
  • Med hög grad av självständighet använda valda teoretiska och metodologiska perspektiv
  • Med hög grad av självständighet producera ny kunskap, värdera resultaten i förhållande till tidigare forskning och peka ut nya frågeställningar som den egna forskningen genererar
  • Med hög grad av självständighet delta i det vetenskapliga samtalet inom sitt ämnesområde och därigenom visa prov på kritiskt tänkande
  • Kommunicera avancerad religionshistorisk eller religionsbeteendevetenskaplig kunskap med en icke-akademisk målgrupp i både tal och skrift

Innehåll

Kursen kan läsas enligt följande två alternativ:

1. Självständigt vetenskapligt arbete, 30 hp

Hela kursen består en självständigt utförd vetenskaplig undersökning redovisad i form av uppsats om 30 hp.

2. Kurser, 15 hp och ett självständigt vetenskapligt arbete, 15 hp

Kurser:

  • Research Design and Methods in the Social Science of Religion
  • Theory and research in the social sciences of religion
  • Religion in late modern society: welfare and media
  • Health, Meaning-Making and Culture: a Lifecycle Perspective on Understanding Illness, Health Behaviours and Models
  • Stats- och imperiereligion: Romarriket
  • Judendom, kristendom och islam – medeltida samexistens.

Det självständiga vetenskapliga arbetet består av en självständigt utförd vetenskaplig undersökning redovisad i form av uppsats om 15 hp.

Undervisning

Undervisning på campuskurserna ges i form av föreläsningar, litteratur-, diskussions- och uppsatsseminarier samt genom handledning i grupp och/eller individuellt.

Under uppsatsskrivandet ges regelbunden handledning. Studenten har rätt till ett visst antal timmar för handledning och timantalet är relaterad till uppsatsens omfattning. Handledning ges bara under uppsatskursens gång. Om studenten omregistrerar sig på uppsatskurs och de tidigare timmarna för handledning är förbrukade ges inte nya timmar för handledning.

Examination

Uppsatskurs om 15 hp examineras genom redovisning av uppsatsskiss, uppsatsskrivande, framläggande av uppsats samt aktivt deltagande i seminarier (15 hp).

Uppsatskurs om 30 hp examineras genom redovisning av uppsatsskiss, uppsatsskrivande, framläggande av uppsats samt aktivt deltagande i seminarier (30 hp).

För examinationsformer på övriga kurser, se respektive kursplan.

Övriga föreskrifter

För fullgjord kurs krävs minst 75% närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Andra kurser inom den moderna eller den forntida inriktningen kan ingå i Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap E efter överenskommelse med studievägledare.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin