Mikrobiell ekologi och infektionsbiologiska analysmetoder

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3MK010

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3MK010
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Infektionsbiologi A1F, Medicinsk vetenskap A1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Programkommittén för masterprogrammen vid medicinska fakulteten, 7 januari 2015
Ansvarig institution
Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi

Allmänt

Kursen ingår i tredje terminen på masterprogrammet i infektionsbiologi.

Behörighetskrav

Ett års studier inom Masterprogram i infektionsbiologi eller motsvarande. Kunskaper i engelska motsvarande Engelska B. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

• redogöra för hur infektionsprocesser kan kopplas till och tolkas utifrån centrala ekologiska teorier och modeller.

• beskriva anpassningar hos patogener och andra mikroorganismer för överlevnad, tillväxt och spridning i olika ekosystem samt diskutera och värdera risker kopplat till detta.

• redogöra för några betydelsefulla human-, djur-, och växt-patogener samt deras biologi och interaktioner med andra mikroorganismer.

• redogöra för och tillämpa grundläggande laborativa metoder och analystekniker inom infektionsbiologi och molekylär diagnostik.

• beskriva, tolka och kritiskt värdera nya och storskaliga analystekniker inom infektionsbiologi och molekylär diagnostik.

• tillämpa och kritiskt värdera experimentmodeller och försöksuppställningar för infektionsbiologiska studier från vetenskapligt såväl som etiskt perspektiv.

• tolka, kritiskt värdera, syntetisera och kommunicera vetenskapliga rön och annan information inom huvudområdet i tal och skrift

Innehåll

Kursen utgör del av termin tre (av fyra) på masterprogrammet i infektionsbiologi och ska komplettera tidigare förvärvade, molekylära och biomedicinska kunskaper inom infektionsbiologi och ge en fördjupad kunskap om mikrobiell ekologi och laborativ metodik inom infektionsbiologi. Såväl teoretiska begrepp och modeller inom ekologi som tillämpningar inom växtpatologi, vattenburen smitta, probiotika och den humana mikrofloran behandlas på kursen. Kursen ger en grundläggande introduktion till mikrobiell mångfald och patogenförekomst i olika ekosystem och behandlar ingående mikrobiella anpassningar för spridning, överlevnad och tillväxt i olika miljöförhållanden. Under kursen kommer studenterna även att arbeta praktiskt med ett flertal mikrobiologiska analysmetoder inom mikrobiologi och infektionsbiologi.

Undervisning

Undervisningen är uppbyggd kring laborativa forskningsprojekt som utförs i mindre studentgrupper enligt en problembaserad pedagogisk modell. Utöver detta tillkommer föreläsningar av specialister, obligatoriska laborationer, seminarier/övningar och studiebesök.

Examination

Examinationen består av tre olika delar:

(1) Ett teoretiskt prov (5 hp) som behandlar mikrobiell ekologi och diversitet inklusive växtpatologi, probiotika, vattenburen smitta och människans mikroflora.

(2) Deltagande i obligatoriska laborationer, seminarier/övningar och studiebesök enligt givna instruktioner (5 hp). Möjligheter till komplettering kan beredas tidigast vid nästa kurstillfälle och endast i mån av plats.

(3) Redovisning av laborativa forskningsprojekt (5 hp)

För godkänd kurs krävs godkänt resultat på samtliga delprov. Slutbetyg på kursen baseras på en sammanvägning av betyg på alla ingående prov.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin