Dödahavsrullarna och deras gåtor

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT383

Kod
5RT383
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 11 mars 2014
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen ges som fristående kurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursens mål är att den studerande skall få en inblick i textsamlingen Dödahavsrullarna och de historiska miljöer i vilka texterna skrevs. Den studerande skall tillägna sig översiktliga kunskaper om forskningen kring Dödahavsrullarna och rörelsen som skrev, kopierade och bevarade texterna (eventuellt esseerna).

Efter genomgången kurs skall studenterna kunna:

  1. beskriva och diskutera innehållet i vissa texter ur Dödahavsrullarna samt teologiska föreställningar i dessa.
  2. översiktligt redogöra för olika genrer i Dödahavsrullarna.
  3. analysera och göra egna tolkningar av texter från Dödahavsrullarna utifrån en förståelse av den historiska miljön.
  4. redogöra för olika typer av tolkningsmetoder av bibeltexter som finns representerade i Dödahavsrullarna.
  5. översiktligt beskriva och kritiskt förhålla sig till olika teorier om texternas ursprung och deras koppling till Qumran och Qumranrörelsen eller esseerna.

Innehåll

Genom kurslitteratur, föreläsningar och seminarier får den studerande en grundläggande orientering i Dödahavsrullarnas innehåll och historiska kontext. Särskilt uppmärksammas föreställningar om Gud, om människan, uppenbarelser, änglar och demoner samt sluttiden. Den studerande får också bekanta sig med olika tolkningar av bibeltexter i Dödahavsrullarna. Det ges också en översiktlig introduktion till bibliska texter samt judendomen och det judiska samhället vid vår tideräknings början. Vid seminarier får den studerande öva sig i att tolka texterna utifrån deras historiska miljöer. Olika rekonstruktioner av den sociala miljön och rörelsen bakom rullarna diskuteras samt frågor om hur forskare når så olika resultat.

Undervisning

Undervisningen på nätkursen (IT-distans) bygger i hög grad på självstudier och kommunikation i den Internetbaserade lärmiljön (Moodle). Lärmiljön innehåller all information rörande kursen samt används för genomförande av kursens obligatoriska aktiviteter. Undervisningen sker i huvudsak genom studieanvisningar, webbföreläsningar, övningsuppgifter och diskussioner (seminarier).

Examination

  • Hemskrivning, 4,5 hp
  • Obligatoriska seminarier, 3 hp

Övriga föreskrifter

Notera att angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen inom två år efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin