Arkeologi, grundkurs B

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AR112

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5AR112
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Arkeologi G1E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 december 2013
Ansvarig institution
Institutionen för arkeologi och antik historia

Behörighetskrav

Arkeologi A.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

- beskriva arkeologisk metod och teori.

- tillämpa arkeologisk fältmetodik.

- identifiera, analysera och dra slutsatser av arkeologiskt källmaterial.

- planera och genomföra en skriftlig vetenskaplig undersökning.

Innehåll

Moment 1: Teori – internationella och lokala perspektiv 7,5 hp

I teorimomentet behandlas historiska och nutida perspektiv på arkeologisk teoribildning samt grundläggande vetenskapsteoretiska begrepp. I momentet ges också en inblick i hur teori och metod intimt förknippas med varandra.

Moment 2: Metod – internationella och lokala perspektiv 7,5 hp

Metoddelen behandlar olika arkeologiska metoder som tillämpas vid arkeologiska inventeringar och fältundersökningar samt vid tolkningen av det arkeologiska källmaterialet både i lokala och internationella sammanhang. Inom metoddelen ges också kortare introduktion till osteologisk och etnoarkeologisk metod.

Moment 3. Uppsats 7,5 hp

Momentet innebär en studie av ett arkeologiskt ämnesområde som ska utmynna i ett självständigt, källkritiskt och problematiserande skriftligt arbete.

Moment 4. Fältkurs 7,5 hp

Momentet innebär deltagande i en arkeologisk fältundersökning som behandlar arkeologisk utgrävningsmetodik, fyndhantering och sammanställning av material för rapportskrivning. I kursen ingår även grundläggande undervisning i arkeologiska metoder.

Undervisning

Undervisningen sker i form av digitala föreläsningar, seminariediskussioner och chattar på kursens hemsida.

Examination

Moment 1-2, Teori och metod. Examinationen sker i form av skriftligt inlämnade svar på frågor som konti-nuerligt läggs ut på kurshemsidan samt genom deltagande i övningar och diskussionsseminarier. Som betyg på momentet används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Moment 3, Uppsats. Examinationen sker i form av framläggande av ett mindre uppsatsarbete baserat på litteraturstudier. Som betyg på momentet används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Moment 4, Fältkurs. Som betyg på kursen används uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Godkänd krävs aktivt deltagande och närvaro vid kursens alla moment samt godkänt på den skriftliga uppgiften. För betyget Väl godkänd krävs dessutom aktivt deltagande i seminarierna och Väl godkänd på den skriftliga uppgiften.

För betyget Godkänd krävs betyget Godkänd på samtliga moment. För betyget Väl godkänd krävs dessutom betyget Väl godkänd på tre av de fyra ingående momenten.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin