Global nutrition

10 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3PE105

Kod
3PE105
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Internationell hälsa A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Programkommittén för masterprogrammen vid medicinska fakulteten, 2 september 2014
Ansvarig institution
Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Behörighetskrav

Universitetsexamen omfattande 180 hp inom medicin, sjukvård, nutrition eller andra områden relevant för internationell hälsa. Kunskaper i engelska motsvarande engelska B.

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:

  • beskriva magnitud, prevalens och geografisk fördelning av de viktigaste över- och undernäringsproblemen med fokus på låginkomstpopulationer och populationer som genomgår nutritionstransitionen samt trender i deras förändring.
  • kartlägga och utvärdera orsakerna till felnäring och dess konsekvenser för folkhälsa och samhällsutveckling i relation till Millenniemålen.
  • förutse konsekvenser av klimatförändringar för nutritionsstatus samt analysera effekter av livsmedelsproduktion för klimatförändring.
  • beskriva steg för att mäta kost- och nutritionsstatus i befolkningar och bedöma lämpligheten i olika metoder.
  • visa praktiska färdigheter i att utföra utvalda antropometriska mätningar, genomföra en antropometrisk standardisering, och tolka dess resultat.
  • visa färdighet att tillämpa WHO:s Internationella tillväxtkurvor och använda nätbaserad programvara för att konvertera antropometrisk data till z-score, beräkna prevalens av felnäring och tolka resultaten.
  • redogöra för internationella rekommendationer för uppfödning av småbarn och strategier för att förhindra spårämnesbrist hos barn och kvinnor samt föreslå strategier för att implementera dessa.
  • beskriva och analysera väsentliga faktorer för implementering av nutritionsprogram och strategier för att öka deras effektivitet.
  • återge huvudprinciperna för behandling och rehabilitering av svårt undernärda barn och diskutera svårigheter med implementering i primärhälsovården.
  • kritiskt granska, analysera, syntetisera, presentera och diskutera vetenskaplig litteratur inom global nutrition.

Innehåll

Kursen analyserar relationen mellan nutrition och samhällsutveckling inklusive förväntade effekter av och på det globala klimatet. Kursen har moduler som behandlar barns och kvinnors nutritionsbehov och problem, samt presenterar strategier för att förebygga dessa. Detta inkluderar aspekter som relaterar till nutritiontransitionen. En modul behandlar metoder för att mäta kost och nutritionsstatus på olika nivåer i samhället inklusive praktiska övningar i antropometrisk standardisering och användandet av programvara för att beräkna z-score och prevalens av felnäring. Kursen presenterar och diskuterar olika typer av nutritionsprogram samt analyserar kritiska faktorer för deras effektivitet. En specifik modul framställer huvudprinciperna för att behandla och rehabilitera gravt undernärda barn.

Undervisning

Kursen består av föreläsningar, seminarier, grupp- och individuella uppgifter, presentationer och en enskild skriftlig litteratursammanfattning. Undervisningen är interaktiv och studenterna uppmuntras till att delta och reflektera med egna erfarenheter inom global nutrition.

Examination

Flera komponenter ingår i examinering av kursen:

  • En skriftlig examination
  • En individuell skriftlig litteraturuppsats med presentation
  • Deltagande i obligatoriska seminarier och gruppövningar.

All examination sker på engelska.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin