Kirurgisk omvårdnad

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3KR162

Kod
3KR162
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Vårdvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för sjuksköterskeprogrammen, 18 mars 2014
Ansvarig institution
Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Allmänt

Kursen ingår i Specialistsjuksköterskeprogrammets inriktning mot kirurgisk vård, 60 hp. Kursen innehåller 3 hp medicinsk vetenskap samt 4,5 hp vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad.

Behörighetskrav

Svensk legitimation som sjuksköterska eller motsvarande med kandidatexamen i huvudämnet vårdvetenskap/omvårdnad.

Mål

  • Visa kunskap om områdets vetenskapliga grund.
  • Visa kunskap och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete för att bedöma och hantera komplexa frågeställningar och situationer inom smärta, smärtbehandling, klinisk mikrobiologi och smittspridning, näringsfysiologi och nutritionsbehandling för den kirurgiska patienten.
  • Visa kunskap om betydelsen av sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet för att uppnå personcentrerad, evidensbaserad och säker vård med teoretisk grund.
  • Visa förmåga att med personcentrat förhållningssätt självständigt leda och i samverkan i team identifiera vårdbehov, upprätta omvårdnadsplan samt utvärdera omvårdnadsåtgärder för den kirurgiska patienten.
  • Visa självkännedom och förmåga till professionellt förhållningssätt gentemot patienten genom att särskilja de egna behoven från patientens och reflektera över det egna behovet av ytterligare kunskap och utveckling av kompetens.
  • Visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna med fokus på att med utvecklad vårdpedagogisk förmåga samordna vård- och hälsoarbetet, inklusive egenvård.

Innehåll

Personcentrerad omvårdnad

Evidensbaserad omvårdnad

Professionsutveckling

Vetenskaplig metod

Etik

Genus och etnicitet

Fysiologi och patofysiologi

Svikt i vitala funktioner

Smärtfysiologi

Smärta och smärtbehandling

Omvårdnad av patienter i samband med sviktande organfunktion, inom kirurgisk vård

Klinisk mikrobiologi och smittspridning

Undervisning

Föreläsningar

Litteraturstudier

Seminarium

OBLIGATORISKA MOMENT

Introduktion till kurs, seminarier, färdighetsträning, studieuppgifter med skriftlig och muntlig redovisning

Kursen ges på halvfart. Det krävs att du har grundläggande datorkunskap samt tillgång till dator med Internetuppkoppling. Antalet fysiska träffar som förekommer på kursorten är i de teoretiska delarna av utbildningen begränsade till cirka 6-8 obligatoriska träffar per 7,5 hp. Mellan studiedagarna arbetar du med skriftliga uppgifter, webbdiskussioner, förberedelser inför seminarier och med att läsa kurslitteratur. Vissa examinationer sker webbaserat via universitetets lärandeplattform - "Studentportalen".

Examination

Examination av kursens uppställda mål sker kontinuerligt under kursens gång i form av muntliga och skriftliga uppgifter - tentamina individuellt och i grupp.

Övriga föreskrifter

Student som underkänts på tentamen har rätt att genomgå förnyad tentamen ytterligare fyra gånger (=totalt fem tentamensprov). Efter fem underkända tentamensprov kan studenten förlora sin plats i utbildningen. Grundutbildningskommittén kan dock, om synnerliga skäl föreligger, medge rätt till ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s k "blank" skrivning räknas som tentamenstillfälle. Enligt Högskoleförordningen SFS 2066:1053, kap 6, 22 § har studenten rätt att på begäran byta examinator efter två underkända tentamina.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin