Examensarbete i industriell teknik

30 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1TE962

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1TE962
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Industriell teknik A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 6 maj 2015
Ansvarig institution
Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik

Behörighetskrav

Examen på grundläggande nivå samt därutöver 40 hp på avancerad nivå inom Industriell teknik. Kurserna

Mål

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

  • söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer utifrån vetenskapliga, samhälleliga och etiska dimensioner,
  • självständigt identifiera, formulera och lösa problem, även med begränsad information, samt planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera problem, lösningar och slutsatser med olika målgrupper,
  • ge konstruktiv kritik på andras texter,
  • arbeta självständigt med kvalificerade arbetsuppgifter inom området industriell teknik,
  • visa ett vetenskapligt förhållningssätt.

Innehåll

I examensarbetet ska studenten tillämpa kunskaper som har förvärvats under studietiden genom att självständigt behandla och redovisa en uppgift inom planerad tid. Uppgiften ska vara så vald att kunskaper från tidigare studier kan tillämpas, breddas och fördjupas. Omfångsmässigt ska uppgiften vara anpassad för att kunna lösas och redovisas inom given tidsram.

För att uppnå målen behöver studenten under kursens gång:

  • självständigt men under handledning avgränsa ett sociotekniskt problem, undersöka detta, tolka och värdera resultaten samt presentera arbetet muntligt och skriftligt
  • söka, värdera och sammanställa information relevant för det valda problemet
  • aktivt delta i seminarier eller om möjligt annan verksamhet som finns på den arbetsplats där arbetet utförs

Undervisning

Kursen ges som en seminarieserie bestående av sju tillfällen som a) behandlar förväntningarna på ett examensarbete, b) täcker uppsatsens viktiga delar (problematisering, teori/litteratur, metod, analys/resultat), c) diskuterar etiska aspekter på examensarbetet, och d) avslutas med en slutventilering. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt och innebär att varje student både presenterar och opponerar (muntligt och skriftligt) på andra studenters alster. Förutom seminarierna sker undervisning även genom individuell handledning.

Examination

Examensarbetet och dess väsentliga delar ska redovisas både muntligt och skriftligt (se Övriga föreskrifter). I examinationen ingår även att opponera på ett annat examensarbete och dess väsentliga delar, normalt inom samma program, alternativt ha utfört en motsvarande uppgift definierad av examinator.

Övriga föreskrifter

Studenten antas till kursen av examinator. Innan detta kan ske ska studentens förslag till examensarbetsuppgift samt förslag på tids- och projektplan vara godkända.

Den skriftliga redovisningen ska bestå av en vetenskaplig rapport, samt en populärvetenskaplig sammanfattning, skrivna på engelska eller svenska. En rapport skriven på svenska ska även innehålla en kort sammanfattning (abstract) på engelska. Rapporten ska innehålla sådant som problematisering, syftesbeskrivning och avgränsningar, metoddiskussioner, teoretiska diskussioner, etiska och samhälleliga diskussioner, resultat och slutsatser, diskussion av resultatet och slutsatserna samt en lista på den litteratur som använts för arbetets utförande. Rapporten ska vara språkligt korrekt.

Inom Entreprenörskolan i Uppsala samarbetar en grupp studenter (max 3) om en större uppgift (motsvarande 30 hp för varje enskild student) Uppgiften definieras inom ramen för Entreprenörskolan och ska utföras som en integrerad del av denna utbildning. Arbetet ska redovisas i en för gruppen gemensam skriftlig rapport. Varje student ska genomföra en egen muntlig redovisning av arbetet och tydligt ange sin egen arbetsinsats. De medverkandes arbetsinsatser ska även redovisas i inledningen till den gemensamma skriftliga rapporten. MasILI studenter som deltar i Entreprenörskolan skall delta i den seminarieserie som utgör kursen Examensarbete i industriell teknik, eller i annan motsvarande serie arrangerad av Entreprenörskolan. Vidare krävs det att dessa studenters examensarbeten inkluderar en tydlig fördjupning i ämnet industriell teknik.

Övriga anvisningar för examensarbete finns tillgängliga på www.teknat.uu.se.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin