Tidigmoderna imperier i globalt perspektiv

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5HA809

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5HA809
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Historia A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 24 september 2014
Ansvarig institution
Historiska institutionen

Allmänt

Kursen är en fristående kurs och en programkurs inom masterprogrammet Tidigmodern tid. Norra Europa 1450-1850.

Behörighetskrav

Behörig till kursen är den som antagits till någon av historisk-filosofiska fakultetens masterprogram eller har kandidatexamen i historia, ekonomisk historia eller idé- och lärdomshistoria.

Mål

Lärandemål

Efter godkänd kurs skall studenten kunna

  • redogöra för orsakerna bakom de i kursen behandlade tidigmoderna imperiernas geografiska utbredning vid olika tidpunkter
  • beskriva, jämföra och använda några vedertagna teoretiska perspektiv vid studiet av tidigmoderna imperier
  • definiera och förklara de tidigmoderna imperiernas bestående betydelse för den moderna världen
  • använda några av de tillgängliga källorna som finns för att studera tidigmoderna imperier
  • definiera och genomföra en forskningsuppgift relaterad till kursens innehåll och litteratur och presentera resultatet på ett koncist och begripligt sätt

Innehåll

Under perioden 1500 till 1800 ändrade ett antal nya imperier i Västeuropa, Mellanöstern och södra Asien fundamentalt det sociala, politiska, ekonomiska, militära och kulturella landskapet i världen. På kursen studeras de västeuropeiska imperierna Portugal, Nederländerna och England. Även det Osmanska riket (mellan Östeuropa och Mellanöstern) och Mogulriket (som kontrollerade en stor del av södra Asien) studeras. Kursen behandlar imperiers uppgång och fall och i synnerhet på olika imperiers "tekniker" (t.ex. kartografi, navigering och användandet av krut) och på viktiga organisationer såsom monarkier och monopolitiska handelskompanier. Kursen behandlar den ideologiska legitimeringen av imperiebyggandet, relationen mellan nationsbyggande och imperier, internationell handel och arbetskraftsutbud, inklusive slavhandeln. Kursen kastar även ljus över betydelsen av imperierna för deras hemländer och de länder och områden som erövrades eller utsattes för erövringsförsök.

Undervisning

Undervisningen består av ett antal seminarier och/eller handledning i grupp eller individuellt (tutorials). Seminariediskussionerna baseras på en obligatorisk litteraturlista och primärkällor. För att uppnå lärandemålen förutsätts studenterna att ta aktiv del i seminariediskussionerna, dels genom förberedda inlägg avseende litteratur och källor, dels genom konstruktiva bidrag till pågående diskussion.

Examination

Examinationen består av att fullgöra seminarieuppgifter samt skriva och presentera ett pm. På kursen ges något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin