Bevarandeprinciper och kulturvärden

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5KV777

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV777
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Kulturvård G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 20 oktober 2014
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen ingår i kandidatprogram med kulturvård som huvudområde, men kan också läsas som fristående kurs.

Behörighetskrav

45 hp kulturvård

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten

visa kunskap om och ha förståelse för

  • hur principer för bevarande har förändrats över tid samt konserveringens och restaureringens historia,
  • kulturvårdens värdebegrepp och dess teoretiska underbyggnad,

visa färdighet och förmåga att

  • kritiskt reflektera över samt problematisera kulturella, etiska, juridiska, ekonomiska och praktiska grundfrågor och arbetsmetoder vid värdering och bevarande av det materiella kulturarvet,
  • identifiera och diskutera de olika ideal och praktiker kring autenticitet, sanningsenlighet, objektivitet, vetenskaplighet och reversibilitet som påverkat bevarande av kulturarv, samt
  • skriftligt och muntligt kunna kommunicera sina iakttagelser och reflektioner, utbyta erfarenheter och synpunkter med andra grupper och kunna förhålla sig till releanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter.

Innehåll

Kursen ger en historisk översikt över bevarandet av det materiella kulturarvet i framför allt Europa och uppmärksammar viktiga kulturella skiljelinjer samt placerar in banbrytande doktriner och internationella konventioner i ett större sammanhang. Terminologins innehåll och avgränsningar diskuteras och problematiseras i samband med att antikvariens arbetsfält i samhället analyseras. Ett särskilt viktigt inslag är att låta studenter identifiera och analysera hur principer för bevarande har förhållit sig till normer för vetenskaplighet och sanningsenlighet.

Kursen behandlar även begrepp för kvantifiering, beskrivning och dokumentation av värde liksom begrepp och metoder för värdering och urval av kulturgods; artefakter, konst, byggnader och fastigheter utifrån olika perspektiv - ekonomiskt, juridiskt, etiskt och kulturvårdsmässigt. Problemen med att värdera och relatera till en annan tids restaurerings- och konserveringsideologi behandlas också.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier med en betydande del självständigt individuellt arbete. Arbete i grupp kan förekomma. Studenten förväntas delta aktivt i seminarier. Obligatorisk närvaro gäller för seminarier, fallstudiediskussioner och gruppövningar. I anslutning till kursen arrangeras en utlandsresa för att belysa kursens innehåll ur ett internationellt perspektiv. Deltagande i resan är frivilligt. I kursen ingår också en exkursion till Stockholm, som även den är frivillig.

Examination

Kursen examineras skriftligt genom individuell uppgift och muntligt genom aktivt deltagande vid seminarier och genom muntlig presentation. Uteblivet deltagande i resorna ersätts med andra skriftliga uppgifter av motsvarande storlek. Som betyg på kursen används något av uttrycken Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin