Indologi: självständigt arbete, påbyggnad

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5JN708

Kod
5JN708
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Indologi A2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 18 juni 2015
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen ges inom Masterprogram i språk samt som fristående kurs.

Behörighetskrav

Självständigt arbete om 15 hp på avancerad nivå inom huvudområdet indologi samt kunskaper i engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Efter avslutad kurs ska studenten ha uppnått avsevärd förtrogenhet med ett tematiskt eller språkligt ämnesområde. Utöver detta ska studenten för att förtjäna betyget Godkänd minst kunna:

- visa brett kunnande inom området indologi,

- visa fördjupad teori- och metodkunskap inom området,

- visa fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom området,

- visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används med särskild hänsyn till området,

- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera en vetenskaplig frågeställning med relevans inom området,

- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap,

- visa förmåga att skriftligt klart redogöra för en vetenskaplig undersökning,

- visa förmåga att planera och med adekvata metoder genomföra ett kvalificerat vetenskapligt forskningsarbete och dess deluppgifter inom givna tidsramar, och

- visa förmåga att muntligt diskutera ett annat vetenskapligt arbete på motsvarande nivå,visa förmåga att muntligt försvara det egna arbetet.

Innehåll

Studenten skriver ett självständigt arbete över ett tema inom språk- eller litteraturvetenskap. I den mån arbetet har direkt anknytning till texter på huvudspråket kan även kulturhistoriska ämnen tillåtas. Det självständiga arbetet ska stå i relation till de kunskaper och färdigheter som i övrigt förvärvats inom masterutbildningen. Det ska ge studenten god kunskap om hur man söker vetenskapliga fakta, hur man prövar vetenskapliga hypoteser och om hur man planerar, genomför och redovisar ett vetenskapligt arbete samt såväl teoretisk som filologisk fördjupning inom minst ett indiskt språk.

Det färdiga examensarbetet ska redovisas i form av en uppsats om 30-50 sidor, företrädesvis på engelska. Såväl innehållsmässigt som formellt ska arbetet visa prov på stor självständighet och säker tillämpning av vetenskaplig metodik. I nära anslutning till pågående indologisk forskning görs sökning, studier och sammanfattning av vetenskaplig litteratur, praktiskt/filologiskt arbete med textmaterial och sammanställning och kritisk analys av resultat samt muntlig och skriftlig redovisning. Handledare utses i särskild ordning. Ämnesval görs i samråd med denne.

Undervisning

Undervisning ges i form av obligatoriska seminarier samt enskild handledning. Som avslutning ska den studerande försvara sitt examensarbete vid ett seminarium. Inom delkursen ska den studerande även opponera på en annan students framlagda examensarbete (eller, om studentunderlaget inte tillåter detta, genom en kritisk diskussion av en artikel eller motsvarande av lämplig svårighetsgrad).

Examination

Arbetet i sin helhet examineras i seminarieform under diskussion med en annan magister/masterstudent eller forskare som opponent samt i närvaro av ämnesexpertis. Betyget baseras på såväl examensarbetets kvalitet som på graden av självständighet under arbetet. Dessutom tas hänsyn till genomförandet av opposition och försvar. Vid bedömningen av uppsatsen tas särskild hänsyn till graden av akribi, logisk framställning, primärmaterialets urval och relevans, språklig/filologisk kompetens, användning av vetenskaplig metod, samt refererande och recenserande kvaliteter.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin