Klinisk medicin I

23,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3ME070

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
3ME070
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Medicinsk vetenskap GXX
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Programkommittén för läkarprogrammet, 22 april 2015
Ansvarig institution
Institutionen för medicinska vetenskaper

Behörighetskrav

För tillträde till ny termin krävs godkända obligatoriska moment från

tidigare terminer samt att alla tentamensprov utom en från närmast

föregående termin är godkända. Efter studieuppehåll krävs att samtliga

kurser på de föregående terminerna är godkända.

Utbildningen följer en bunden studiegång, vilket innebär att kurserna skall

läsas i en fastställd ordning.

Absolut spärr inför termin 6: För tillträde till termin 6 krävs att alla tentamina till och med termin 4 ska vara avklarade och godkända.

Mål

Bibringa läkarstuderande sådan grundläggande ämnesinriktad kunskap och praktisk utbildning i diagnostik och behandling av andnings-, cirkulations- och ålderssjukdomar samt akutsjukvård som kan bilda underlag för den fortsatta utbildningen till läkarexamen.

Undervisningen skall ge grundläggande kliniska basfärdigheter i konsten att ta anamnes, göra kroppsundersökning och utvärdera undersökningsfynd och skriva journal; dels avser den att ge grundläggande teoretisk kunskap i diagnostik och behandling av invärtesmedicinska sjukdomar och ålderssjukdomar. Kursen vill också utveckla förhållningssätt och attityder till patienter och övrig personal.

Mål för kursen

Efter kursen skall studenten:

- självständigt kunna undersöka, värdera och behandla sviktande vitalfunktioner.

- identifiera patienter med akuta och kroniska besvär av andningspåverkan, diagnostisera bakomliggande sjukdomar samt inleda behandling.

- identifiera patienter med akuta och kroniska besvär av cirkulationspåverkan, diagnostisera bakomliggande sjukdomar samt inleda behandling.

- identifiera patienter med akut medvetandepåverkan, diagnostisera bakomliggande sjukdomar samt inleda behandling.

- förklara och analysera hur normalt åldrande och vanliga ålderssjukdomar påverkar daglig livsföring samt planera medicinsk behandling och rehabilitering.

- redogöra för utredningen och behandlingen av patienter med astma och allergisjukdomar.

- undersöka och värdera sviktande kognitiva funktioner.

- redogöra för riskfaktorer och prevention av allergi-, andnings-, cirkulations- och ålderssjukdomar.

- redogöra för patofysiologi vid allergi-, andnings-, cirkulations- och ålderssjukdomar.

- redogöra för basvetenskapliga kunskaper som möjliggör förståelsen av patofysiologi, kliniska manifestationer samt terapi vid sjukdomar omfattande hemostas, cirkulations- och respirationssystemet. Särskild vikt kommer att läggas vid bakgrunden till det akuta omhändertagandet av sjukdomar i dessa organ, samt hur åldrande inverkar på dessa organs funktion under normala och patologiska förhållanden.

- självständigt kunna ta upp en anamnes och genomföra ett fullständigt status samt

sammanfatta detta till en journalanteckning.

- visa empatisk förmåga samt förmåga till lagarbete och samverkan med andra grupper i hälso- och sjukvården samt i vård och omsorg.

- ha deltagit i och tillägnat sig förståelse för olika personalkategoriers arbetsuppgifter på en vårdavdelning

- kunna reflektera tillsammans med andra yrkesgrupper kring etiska problem som uppkommer i samband med vårdfrågor som rör livet och döden.

Innehåll

Kursen inleds med 1 veckas teoretisk undervisning i kliniska basfärdigheter. Därefter följer en veckas praktisk träning/undervisning i kliniska basfärdigheter, s k propedeutik. Undervisningen koncentreras på anamnes och status. I den efterföljande avdelningstjänstgöringen, med placeringar på olika avdelningar, fortsätter träningen i kliniska färdigheter samtidigt som ämnesspecifik kunskap bibringas.

Från och med vårterminen 2014 ges strukturerad rondundervisning med muntlig och skriftlig återkoppling på termin 5 vilket fortsätter under programmet med återkommande aktiv rondträning med ökande svårighetsgrad för att slutexamineras på termin 9.

De flesta studenter har under kursen klinisk praktik utanför Akademiska sjukhuset i två till åtta veckor (sjukhus i Västmanland, Gästrikland, Hälsingland, Dalarna, Värmland, Uppland och Södermanland).

Undervisningen ges inom följande medicinska huvudområden:

Akutsjukvård

Hjärt- kärlsjukdomar

Lungsjukdomar

Geriatrik

Professionell utveckling

Samundervisning sker även i klinisk fysiologi, klinisk farmakologi och röntgendiagnostik.

Undervisning i professionell utveckling omfattar undervisning i anamnes, status, journalskrivning, sekretessregler och undervisning om våld mot kvinnor.

Propedeutik, 3 hp

Akutsjukvård I, 4 hp

Hjärta-kärl I inkl. Klinisk farmakologi, 4 hp

Geriatrik, 4 hp

Lungmedicin, 4 hp

Undervisning

Undervisningen pågår 16 veckor inklusive inläsningsperiod och omfattar föreläsningar, demonstrationer, gruppundervisning, falldiskussions- och PBL-seminarier och laborationer.

Tyngdpunkten i undervisningen är förlagd till avdelningstjänstgöring med patientnära arbete, demonstrationer och ronder. Den omfattar tjänstgöring på akut-, medicinmottagning och medicin- och geriatrikavdelningar. Jourtjänstgöring ingår även. I kursen ingår 1 veckas teoretisk undervisning i kliniska basfärdigheter, 1 veckas propedeutik, och medicinsk etik och rätt.

Examination

För regelverk om frånvaro från obligatoriska moment samt regler för deltagande vid tentamen, se utbildningsplan i studiehandboken.

För godlkänd kurs krävs:

Godkänd propedeutik.

Godkänt praktiskt prov i akutsjukvård.

Godkänd avdelnings-, mottagnings- och jourtjänstgöring.

Godkänd närvaro vid övriga moment enligt föreskrifter som meddelats vid undervisningens början.

Skriftligt slutligt tentamensprov med frågor av essätyp.

Studerande som underkänts på tentamensprov har rätt att genomgå tentamensprov ytterligare 4 gånger (=totalt 5 tentamensprov). Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tentamenstillfälle. Som tentamenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i tentamen. Inlämning av s.k. blank skrivning räknas som ett tentamenstillfälle.

Avbruten praktik i förtid:

En student kan komma att underkännas och få avbryta den verksamhetsförlagda utbildningen i förtid om det finns en påtaglig risk för att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom om han eller hon fortsatt deltar i den verksamhetsförlagda utbildningen. En individuell plan skall bestämmas för studenten och delges honom eller henne skriftligen. I denna plan, som skall beslutas av programkommittén, skall anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och hur och när kontrollen kan äga rum samt hur dessa skall gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den verksamhetsförlagda utbildningen på nytt innan programkommittén har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs. Beslut om den individuella studieplanen kan av programkommittén delegeras till studiesocial kommitté eller motsvarande med studentrepresentation.

Studerande som ej blivit godkänd i klinisk utbildning har rätt att genomgå förnyad klinisk utbildning en gång. Om synnerliga skäl finns kan programkommittén medge ytterligare tillfälle att genomgå klinisk utbildning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin