Från föremål till tolkning - dokumentation, utställning och forskning i en textil samling

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5KV051

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5KV051
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Textilvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 20 februari 2017
Ansvarig institution
Konstvetenskapliga institutionen

Allmänt

Kursen vänder sig till individer som arbetar med objektsbaserad forskning inom ramen för museer, universitet och andra organisationer vilka förvaltar och tillgängliggör föremålssamlingar. Kursen kan läsas som fristående kurs eller inräknas som valbar kurs i magisterexamen i textilvetenskap.

Behörighetskrav

90 hp textilvetenskap (A+B+C)

Mål

Studenten ska efter avslutad kurs:

  • ha kunskap om de metoder för föremålskatalogisering som brukas vid svenska museer och kunna uppvisa färdighet i att dokumentera textila föremål enligt de principer som används inom den samling där kursen ges,
  • enligt vedertagna principer kunna hantera och handskas med textila föremål i en museal samling,
  • visa förmåga att bearbeta föremålsinformation från större grupper av objekt för att studera helheter,
  • visa förmåga att sätta in objektsbaserad kunskap i en större samhällelig kontext, samt
  • visa förmåga att med utgångspunkt i kontexter och föremålsdokumentationer självständigt kunna identifiera och formulera frågor som kan ligga till grund för en utställning eller forskningsuppgift.

Innehåll

Kursen Från föremål till tolkning – dokumentation, utställning och forskning i en textil samling syftar till att ge kunskap om och färdighet i textil föremålsdokumentation och hantering av textila objekt i en samling. Kursen behandlar även kontextualisering, tillgängliggörande och forskning med utgångspunkt i föremålsbunden information. Studentgruppen arbetar inom ramen för kursen med en avgränsad textil föremålssamling. Studenterna arbetar inledningsvis med att lära sig de olika momenten inom föremålskatalogisering: att dokumentera, fotografera samt lägga in uppgifter i föremålsdatabaser. Gruppen kommer systematiskt att bearbeta en mängd föremålsdata som möjliggör en finare indelning av materialet. Därefter kommer studenterna med utgångspunkt i identifierade föremålsgrupper, genom jämförande studier och kontextualisering, arbeta med tolkning och formulering av frågor som kan ligga till grund för en utställning eller forskningsuppgift.

Undervisning

Undervisningen utgörs av praktiskt föremålsarbete, seminarier och studiebesök. Merparten av undervisningen sker i lokalerna för det museum vilket kurstillfället ges i samarbete med.

Examination

Kursen examineras genom bedömning av praktiskt arbete, aktivt deltagande i seminarier samt skriftlig examinationsuppgift.

Övriga föreskrifter

Deltagande i det praktiska arbetet och seminarierna är obligatoriskt. Missat praktiskt föremålsarbete tas igen efter överenskommelse med museet och missade seminarier ersätts med ett skriftligt PM.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin