Miljonprogrammets berättelser

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LV065

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5LV065
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Litteraturvetenskap A1N, Retorik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 23 oktober 2017
Ansvarig institution
Institutionen för litteraturvetenskap och retorik

Behörighetskrav

Uppfyllda krav för kandidatexamen.

Mål

Begreppet ”miljonprogram” betecknar i Sverige det ambitiösa bostadsbyggnadsprojekt som genomfördes mellan åren 1965–1975 då nästan en miljon bostäder färdigställdes. I dag har begreppet kommit att associeras med sociala problem, utanförskap och integrationsproblem, och när termen idag figurerar i svensk offentlighet är det oftast i sådana sammanhang. Men denna dominerande kulturella, mediala och politiska berättelse bygger i sin tur på andra lager av berättelser, om Sverige, modernitet, urbanisering, socialdemokratisk social ingenjörskonst m.m., som alltjämt genljuder i dagens diskussion. Kursen ”Miljonprogrammets berättelser” avser att i ett intersektionellt perspektiv och utifrån urbanteoretiska frågeställningar undersöka hur en rad av dessa berättelser i konstnärlig, journalistisk och politisk form har uppstått, verkat och gått i dialog med varandra.

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:

  • redovisa en förståelse av centrala urbanteoretiska frågeställningar
  • redovisa en förståelse av hur klass, genus, etnicitet/ras, funktionshinder och ålder har betydelse för urbanteoretiska frågeställningar och berättelser om miljonprogrammet
  • redovisa en historisk kunskap om miljonprogrammet och dess betydelse i svensk samtidshistoria
  • analysera och diskutera olika konstnärliga och journalistiska framställningar av miljonprogrammet

Innehåll

I kursen studeras ett antal historiska och teoretiska arbeten, och ett stort urval exempel på konstnärliga och journalistiska framställningar av miljonprogrammet.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar, seminarier samt basgruppsarbete. All undervisning är obligatorisk. Kursen kan också ges som läskurs.

Examination

Kursen examineras genom seminarier och övningar, samt genomförande av skriftlig uppgift. Även muntlig examination kan förekomma. Om kursen ges som läskurs sker examinationen genom muntliga eller skriftliga uppgifter.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin