Marknad och avtal

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 2HR120

Kod
2HR120
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Handelsrätt G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 7 februari 2018
Ansvarig institution
Företagsekonomiska institutionen

Allmänt

Kursen är på B-nivå, ges som fristående kurs och kan ingå i utbildningsprogram vid Uppsala universitet när examensordning så medger.

Behörighetskrav

Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp, eller grundläggande juridiska studier om 15 hp vid svenskt universitet eller högskola.

Mål

Kursen skall utveckla studenternas förmåga till att självständigt identifiera, hantera och analysera i affärslivet vanligt förekommande marknads- och avtalsrättsliga problem utifrån ett handelsrättsligt perspektiv.

Efter genomgången kurs förväntas studenterna:

  • ha förmåga att identifiera situationer där det uppkommer marknadsrättsliga och avtalsrättsliga frågor.
  • ha förmåga att formulera de rättsliga frågorna på ett i sammanhanget relevant sätt.
  • kunna beskriva och förstå innehållet i och konsekvenserna av de regler som är tillämpliga i en given situation.
  • kunna identifiera och analysera de olika rättsliga överväganden som ska eller bör beaktas av de involverade aktörerna.
  • ha förmåga att på ett ändamålsenligt sätt argumentera och analysera fördelar och nackdelar med olika handlingsalternativ.
  • ha förmåga att göra ändamålsenliga val mellan de olika handlingsalternativ som analyserats.

Innehåll

Kursen behandlar två rättsliga ämnesområden av central betydelse för all kommersiell verksamhet, de regler som gäller för hur företag kan agera på en marknad i förhållande till konkurrenter och kunder och hur företag kan organisera sin verksamhet med hjälp av avtal.

Den del av kursen som gäller marknadsrättsliga frågor kan systematiskt delas in i immaterialrätt, konkurrensrätt och marknadsföringsrätt. Det föreligger ett komplext samspel mellan dessa tre områden, de ligger nära och korsar ibland varandra. Gemensamt är att de behandlar de regler som bestämmer hur företag kan, får och bör agera på marknaden i förhållande till omgivningen.

Den del av kursen som behandlar avtal kan systematiskt delas in i de frågor som är relevanta vid ingående av avtal och de regler som gäller fullgörelsen. Under kursen kommer deltagarna att ingående studera de problem och frågeställningar som bör beaktas under den process som föregår eller följer av avtal och avtalsrelationer. Perspektivet är det enskilda företaget och dess behov av olika avtalsrelationer vars innehåll och konsekvenser är resultatet av affärsbeslut och hur dessa är möjliga att realisera. Vidare finns ett antagande om samband mellan avtal och förberedelse samt att bra förberedelser förutsätter ändamålsenliga metoder och tillräckliga kunskaper på relevanta områden.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och grupphandledningar samt redovisning av projektarbete. Kursen inleds med övergripande föreläsningar inom de båda ämnesområdena. Därefter följer en serie av seminarier vilka syftar till att ge fördjupade kunskaper inom dessa områden. I slutet av kursen redovisar studenterna gruppvis resultatet av sina projektarbeten. Redovisningen av dessa projektarbeten sker såväl skriftligt som muntligt. Obligatorisk närvaro krävs vid seminarierna och vid redovisningen av projektarbetena.

Examination

Examination sker i två moduler:

  1. Redovisning, 5 högskolepoäng
  2. Tentamen, 10 högskolepoäng

Slutbetyg på kursen bestäms genom en sammanvägning av kursens examinationsmoduler. Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. Den betygsskala som används är väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U).

Eventuella kompletteringsuppgifter på modul 1 ska vara inlämnande vid tidpunkt som anges i studiehandledningen. Om detta inte sker erhålls betyget underkänd på modul 1 och hela modulen (inklusive alla examinationsmoment) måste då göras om vilket endast kan ske genom omregistrering vid kommande kurstillfällen i mån av plats. Studenter som fått betyget Underkänd (U) på andra examinationsmodulen har möjlighet till omtentamen.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till rektor. De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning från studier under en begränsad tid.

OBS: Endast avslutad kurs kan ingå i examen.

Övriga föreskrifter

Kursen överlappar/ersätter delvis kurserna Marknadsrätt (2HR127, 2HR480) samt Avtal och förhandling (2HR122, 2HR410).

Kursen kan ingå i examen tillsammans med antingen Marknadsrätt (2HR127, 2HR480) eller Avtal och förhandling (2HR122, 2HR410). Kursen kan inte ingå i samma examen som båda dessa kurser.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin