Klinisk nutrition och energibalans

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 3FV272

Kod
3FV272
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Folkhälsa A1N, Vårdvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten, 12 december 2017
Ansvarig institution
Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Behörighetskrav

180 hp

Mål

Efter genomgången kurs skall studenten

  • kunna beskriva termerna primär- och sekundärprevention och ha insikt i relevanta koststudier
  • ha kännedom om kostens påverkan på folksjukdomar
  • ha god kännedom om metoder för bestämning av nutritionsstatus
  • ha god kännedom om metoder för bestämning av kroppssammansättning

Innehåll

  • nutritionsbehandling vid sjukdom/trauma/åldrande
  • kost som medicin
  • kost under graviditeten och amning
  • amning och spädbarnsnutrition
  • katabola mekanismer vid sjukdom och trauma
  • nutritionsstatus
  • kakexi vid cancer/lungsjukdom/hjärtsvikt/ ledgångsreumatism
  • bristsjukdomar
  • nutritionsstatus och kroppssammansättning

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, laborationer, seminarier och gruppövningar.

Examination

Muntliga och skriftliga redovisningar och teoretiskt prov. Som betygsgrader används godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin