Från gener till celler

15 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 1BG379

Kod
1BG379
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi A1N, Tillämpad bioteknik A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 30 augusti 2018
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Examen på grundnivå 180 hp med 60 hp biologi och 30 hp kemi.

Mål

Kursens syfte är att ge studenterna en solid grund inför fortsatta studier inom masterprogrammens labbintensiva inriktningar.

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för de fundamentala processerna i molekylär- och cellbiologi
  • använda grundläggande laborationsmetodik inom molekylär- och cellbiologi
  • tillämpa "Good Laboratory Practice"
  • effektivt kommunicera i en grupp, förbereda och ge en vetenskaplig presentation samt organisera sitt arbete enligt en uppgjord tidsplan.

    I kursen ingår en introduktion till masterstudier. Efter godkänd delkurs ska studenten kunna

  • visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete, inklusive plagieringsfrågor
  • visa insikt om biologins möjligheter, begränsningar och roll i samhället
  • ta ansvar för sitt kunskapsbehov.

Innehåll

Föreläsningar: Introduktion till DNA och kromosomer. DNA-replikation, rekombination och reparation. Transkription. Translation. Reglering av genuttryck. Proteinstruktur och -funktion. Proteinveckning och degeneration. Sjukdomar orsakade av felaktig proteinveckning. Cellens basala komponenter. Sortering och transport av proteiner i cellen. Cell till cellsignalering. Cancer. Immunsystemet - medfödd och förvärvad immunitet.

Laborationer: Odling av bakterier och bakteriofager. Enzyminduktion. Selektion och studier av bakteriemutanter. Karaktärisering av okänd plasmid. Isolering av RNA. Identifiering av proteiner med gelelektrofores.

Litteraturstudier: En presentation inför grupp av ett ämne grundat på litteraturstudier är obligatorisk. Ett viktigt delmål är därvid träning av kommunikation och arbete i grupp.

Seminarier: I avsikt att förmedla djupare insikter inom aktuella forskningsområden ordnas seminarier ledda av verksamma forskare.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar, litteraturstudier, laborationer och seminarier. Introduktionen till masterstudier löper som en seminarieserie under hela kursen. Deltagande i litteraturstudier, laborationer och seminarier är obligatoriskt.

Examination

Delkurser: Teori 6 hp; Litteraturstudier 1 hp; Labbkurs 6 hp: Masterintroduktion 2 hp.

Teoridelen examineras genom skriftlig tentamen och fordrar aktivt deltagande i seminarier. Litteraturstudierna presenteras genom en muntlig gruppresentation. För labbkursen fordras genomförda laborationer samt laborationsrapporter. För introduktionen till masterstudier fordras aktivt deltagande i seminarier, skriftlig rapport och genomförd studieplanering.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin