Bibelvetenskap C1i

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RT310

Kod
5RT310
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 6 mars 2019
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan ingå i Kandidatprogram i religionsvetenskap 180 hp

Kursen kan ingå i Masterprogram i religionsvetenskap 120 hp

Kursen kan ingå i Religionsvetenskapligt program 210 hp

Kursen kan ingå i Lärarprogrammet

Behörighetskrav

Religionsvetenskap A samt Bibelvetenskap B2i eller Religionsvetenskap för lärare

Mål

Kursen vänder sig till dem som har valt att läsa bibelvetenskap med basal språklig orientering och inriktning mot Bibeln i dess helhet och nu vill bredda och fördjupa sina kunskaper i bibelvetenskap.

Kursens syfte är att studenterna skall tillägna sig breddade och fördjupade kunskaper inom ett valfritt bibelvetenskapligt fält samt utveckla sin hermeneutiska medvetenhet och förmåga att tolka bibliska texter.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna:

  • diskutera olika tolkningar av de bibeltexter som har studerats på kursen. (om alternativ I eller II nedan har valts)
  • redogöra för och diskutera betydelsen av olika tidshistoriska och andra kontextuella omständigheter som kan ha relevans för tolkningen av dessa texter. (om alternativ I eller II nedan har valts)
  • redogöra för och diskutera vissa huvudpunkter i texternas tolknings- och verkningshistoria. (om alternativ I eller II nedan har valts)
  • muntligt presentera inläst litteratur på ett sådant sätt att det blir begripligt även för personer som inte besitter akademiska fackkunskaper på området. (om alternativ I eller II nedan har valts)
  • aktivt delta i seminariediskussioner kring olika tolkningar av bibeltext, vilka förutsättningar de har, vad de bygger på och vad som talar för och emot dem. (om alternativ I eller II nedan har valts)
  • redogöra för och diskutera de väsentligaste frågorna inom det bibelvetenskapliga fält som valts. (om alternativ III eller IV nedan har valts)

Innehåll

Delkurser om sammanlagt 15 hp väljs bland följande alternativ:

Undervisning

Alternativen I och II: Centrala texter i Gamla respektive Nya testamentet II, 7,5 hp:

Undervisningen utgörs av seminarier med såväl föreläsnings- som diskussionsinslag. Undervisningen på kursen är normalt obligatorisk.

Alternativ III: Temakurs, 7,5 hp:

Undervisningsformerna kan här variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. Normalt finns dock inslag av såväl föreläsning som seminariediskussion på delkursen. För närmare information om undervisningen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Alternativ IV: Litteraturkurs, 7,5 hp:

På delkursen ges ingen undervisning.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

Examinationen på kursen utgörs av följande moment:

Alternativen I och II: Centrala texter i Gamla respektive Nya testamentet II, 7,5 hp:

  • Skrivning, 4,5 hp
  • Litteraturpresentation, 1,5 hp
  • Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

På de obligatoriska seminarierna ges bara betygen U och G.

Alternativ III: Temakurs, 7,5 hp:

Examinationsformerna kan variera beroende på vilket tema som delkursen behandlar. För närmare information om examinationen på aktuell temakurs hänvisas till separat kursplan.

Alternativ IV: Litteraturkurs, 7,5 hp:

Examinationen sker normalt genom muntlig tentamen, som har formen av ett samtal kring de insända svaren på analysfrågorna.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Innehållsrubrik: Centrala texter och teman i Bibeln

För fullgjord kurs krävs minst 75% närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin