Patristik II: Tidigkristna författare och teologier (avancerad nivå)

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5RT349

Kod
5RT349
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Bibelvetenskap A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 6 mars 2019
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Allmänt

Kursen kan utgör fristående kurs

Kursen kan ingå i masterprogram i religionsvetenskap, 180 hp

Kursen kan ingå i Religionsvetenskapliga program, 210 hp

Behörighetskrav

120 hp inklusive Bibelvetenskap C2NTs eller Bibelvetenskap C2i. Dessutom krävs kunskaper i svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till utbildning på grundnivå.

Mål

Kursen vänder sig till studerande som har läst bibelvetenskap och vill orientera sig mer inom fältet patristik, som behandlar kristen litteratur, teologi och livsåskådning under åren ca 100-700. Kursens syfte är att studenterna skall tillägna sig breddade och fördjupade kunskaper om tidigkristen litteratur och teologi samt utveckla förmåga att tolka fornkyrkliga texter.

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

  • redogöra för och diskutera väsentliga aspekter på olika författarskap, systematisk-teologiska problem och problem inom området spiritualitet/ kyrkoliv i den tidiga kristendomen, särskilt de som de studerande själva valt att specialstudera.
  • relatera de aktuella företeelserna till deras historiska och teologihistoriska sammanhang .
  • göra vetenskapligt underbyggda tolkningar av fornkyrklig text.
  • relativt självständigt genomföra ett tematiskt studium av olika företeelser i fornkyrkan och presentera resultatet muntligt och i form av PM.

Innehåll

Kursens uppläggning bestäms i hög grad av vilka delar och inslag i den tidiga kristendomen och dess utveckling kursdeltagarna vill fördjupa sig i. Varje studerande väljer ut ett författarskap, ett systematisk-teologiskt problem och ett problem inom området spiritualitet/ kyrkoliv att specialstudera. Arbetet med dessa ämnen stöds och beledsagas av korta föreläsningar och analyser av tidigkristet text- och bildmaterial. Resultatet av arbetet redovisas i form av PM och muntlig presentation och diskuteras vid seminarier. För studerande som inte läst Patristik I ersätts en av PM-uppgifterna med inhämtande av litteratur (se nedan) som redovisas i form av litteratur-PM.

Undervisning

Undervisning ges i form av föreläsningar, litteraturseminarier och seminarier vid vilka PM-uppgifterna och de muntliga presentationerna redovisas och diskuteras.

Undervisningstillfällen i kursen kan komma att genomföras på engelska.

Examination

Examinationen på kursen utgörs av följande moment:

  • PM, 2 hp
  • PM, 2 hp
  • Muntlig presentation, 2 hp
  • Obligatoriska seminarier, 1,5 hp

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som delkurs (temakurs) på följande kurser inom ämnesområdet bibelvetenskap: D1i, D1s eller D2NTs.

Kursen förutsätter normalt Patristik I - Utvecklingslinjer i tidig kristendom, men den kan med vissa modifieringar (se under rubrikerna "Innehåll" och "Kurslitteratur") även genomgås av studerande som inte läst Patristik I.

För fullgjord kurs krävs minst 75% närvaro på de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro därutöver kompenseras genom kompletteringsuppgift (-er) som beslutas av kursansvarig lärare.

Övergångsbestämmelser

Personer som läst denna kurs enligt äldre kursplan har möjlighet att tentera kursen enligt den kursplanen i tre terminer efter kurstillfället. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges inte undervisning enligt äldre kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin