Läkemedelsutveckling och -användning

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 3FB250

Kod
3FB250
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Farmaceutisk kemi G1N, Farmaceutisk vetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid farmaceutiska fakulteten, 25 april 2019
Ansvarig institution
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

Allmänt

Ersätter och motsvarar tidigare kurs 3FB300 eller 3FB500, Läkemedelsutveckling och användning.

Behörighetskrav

Antagen till Receptarieprogrammet.

Mål

Kursen syftar till att de studerande efter avslutad kurs har tillägnat sig ett perspektiv på läkemedelsutveckling och användning genom att kunna:

- definiera grundläggande termer och begrepp inom ramen för läkemedelsutveckling och användning.

- redogöra för läkemedels struktur och effekt, läkemedels väg genom kroppen samt olika beredningsformer.

- redogöra för toxicitetsstudier och kliniska prövningar.

- beskriva klinikens och patientens roll i utveckling och användning av läkemedel.

- redogöra för Läkemedelsverkets funktion som myndighet samt apotekens roll som förmedlare av läkemedel samt som informatörer till användare.

- söka information om läkemedel i FASS och Läkemedelsboken.

- visa förmåga att samarbeta i en grupp.

- identifiera sina behov av ytterligare kunskap samt formulera relevanta inlärningsmål.

- beskriva olika professioners kompetens- och ansvarsområden samt innebörden av interprofessionell kompetens.

- söka information och sammanställa en vetenskaplig rapport samt presentera denna både muntligt och skriftligt på god svenska och i enlighet med de språkliga normer situationen kräver.

Innehåll

Kursen innefattar principer för läkemedelsutveckling där läkemedels struktur och effekt, läkemedels väg genom kroppen, beredningsformer och användning av läkemedel i olika situationer ingår. I kursen ingår även problemställningar för förståelse av vetenskaplig metodik och presentationsövningar såsom skrivövningar och muntliga presentationer. Säkerhetsaspekter på läkemedel som krav på forskningsdokumentation, kliniska prövningar samt toxicitetsstudier. Klinikens och patientens roll i utveckling och användning av läkemedel. Läkemedelsverkets funktion som myndighet samt apotekens roll som förmedlare av läkemedel samt som informatörer till användare. Kursen avser därmed att ge en översikt över läkemedelsutvecklingens innehåll och arbetsfält inom denna inför fortsatta studier samt ett visst perspektiv på läkemedels betydelse i sjukdomsbehandling.

Undervisning

Studierna är delvis problembaserade och utgår från verklighetsnära situationer och fokuserar på läkemedel och läkemedelsrelaterade frågeställningar som den studerande kan komma att möta i sin framtida yrkesroll. Grundläggande förståelse för aktuellt område inhämtas genom föreläsningar samt via problembaserat lärande (PBL) i basgrupper med ca 8 studerande och en handledare. Andra undervisningsformer är att göra en fördjupningsuppgift, interprofessionellt lärande (IPL) och datorbaserade inlämningsuppgifter. Stor vikt läggs vid den studerandes eget lärande, likaså förmågan att självständigt söka information i litteratur och andra källor. Kursen ger också en träning i att presentera material både muntligt och skriftligt samt att samarbeta med andra.

Obligatoriska moment:

Gruppmöten i PBL, IPL, spegelvisningar inkl. introduktionen, datorövningar samt muntlig och skriftlig redovisning av fördjupningsuppgiften.

Examination

Slutprovet är skriftligt. Komplettering av obligatoriska moment kan göras tidigast vid nästa kurstillfälle och då endast i mån av plats.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t. ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin