Främre Orientens äldre kulturer: Religion

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5AS107

Kod
5AS107
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Semitiska språk G1F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 4 september 2020
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Allmänt

Kursen tillhör biområdet assyriologi.

Behörighetskrav

Främre Orientens äldre kulturer: Introduktion, eller motsvarande

Mål

Kursen syftar till att ge en breddad och fördjupad orientering i Främre Orientens äldsta religiösa traditioner och synsätt.

Efter godkänd kurs ska studenten kunna

  • på ett grundläggande sätt förklara aktuella teoretiska perspektiv på främreorientaliska trosföreställningar och praktiker med hjälp av nyckelbegrepp
  • diskutera religiösa koncept, karaktärer och symboler utifrån litterära och religiösa verk i översättningar och avbildningar
  • relatera historiska processer till centrala trosföreställningars och praktikers förändring över tid
  • beskriva källäget för några centrala religiösa föreställningar och företeelser
  • resonera kring förhållandet mellan vetenskap och religiös praktik i Främre Orienten utifrån några centrala företeelser och verk i översättning
  • sammanfatta och presentera huvuddragen i en utvald bok.

Innehåll

Breddning och fördjupning av tidigare studier rörande Främre Orientens religion. En serie tematiskt organiserade föreläsningar och seminarier som tar sin utgångspunkt i sumerisk, babylonisk och assyrisk religion, med utblickar mot närliggande kulturer. Gudar och deras relation till världen, platser, föreställningar och handlingsmönster som formades kring dem undersöks och följs över tid. Texter och bildmaterial belyser det samtida språkbruket och symboliken, vilka kontrasteras mot mer sentida avspeglingar av företeelser som kan spåras tillbaka till det gamla Mesopotamien.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar och examinatoriska moment. Studentens egna lärandeaktiviteter är av avgörande vikt för arbetet på kursen. Deltagande i all undervisning rekommenderas. Frånvaro från mer än ett seminarium kompenseras genom inlämningsuppgifter svarande mot innehållet i aktuellt seminarium.

Examination

Kursen har två examinerande moment:

  1. muntlig presentation
  2. skriftligt prov

För betyget G krävs G på bägge moment. En hög grad av förberedelse till och aktiv medverkan vid varje lektionstillfälle är bidragande till betyget på moment 1. Inlämning av hemtentamen efter fastställd tidpunkt tas i beaktande vid betygssättning.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen får inte tas med i examen tillsammans med Assyriologi B (5AS301) eller Assyriologi D (5AS501) när motsvarande delkurser ingått i dessa kurser.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin