Geografi A

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 2KU054

Kod
2KU054
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Geografi G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 18 augusti 2020
Ansvarig institution
Kulturgeografiska institutionen

Allmänt

Kursen ges som fristående kurs eller programkurs.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  • redogöra för jordens form och fysiografiska egenskaper samt uppmätnings- och registreringsmetoder
  • identifiera och tolka grundläggande landskapselement
  • redogöra för jordens grundläggande vädersystem, klimat, landformer och processer som verkar på jordytan och i marken
  • översiktligt redogöra för jordens naturgeografiska regioner och grundläggande systemteoretiska samband
  • uppvisa grundläggande kunskaper om landskapets naturgivna betingelser och vilka förutsättningar de ger för människans försörjning
  • översiktligt redogöra för den geografiska miljöns förändring över tiden vad gäller bebyggelse, markanvändning och ortsystem, från forntid till nutid, samt vilka övergripande krafter som drivit fram eller hindrat förändringen under olika perioder
  • uppvisa grundläggande kunskaper om lokala och globala miljöproblem och deras orsaker
  • uppvisa grundläggande kunskaper i teorier om hållbar utveckling
  • uppvisa grundläggande kunskaper i demografi, inklusive metoder och teorier, samt befolkningsgeografiska frågor inklusive migration
  • uppvisa kunskaper om befolkningens betydelse för social och ekonomisk utveckling i ett internationellt perspektiv
  • genomföra datorstödda analyser av befolkningsdata
  • identifiera olika metoder och källor med vilka landskaps- och miljöförändringar kan analyseras
  • uppvisa grundlägga kunskaper i kartografi, använda GIS-verktyg för att analysera enklare rumsliga problem, samt kritiskt reflektera över den kartografiska presentationsteknikens möjligheter och begränsningar.

Innehåll

Kursen består av två delkurser som tillsammans ger en helhetsbild av jorden som människans livsmiljö och hur människan disponerar jordens resurser. Genom att fokusera på centrala geografiska begrepp, processer och frågeställningar, lägger kursen grunden till studentens förmåga att beskriva, analysera och förstå hållbar utveckling ur ett kombinerat naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv.

Delkurs 1: Samhällets geografi 15 hp

Delkursen ger en bred introduktion till den moderna samhällsgeografin och en mer ingående behandling av två centrala samhällsgeografiska studieobjekt: landskapet och befolkningen. I delkursens landskapsgeografiska del fokuseras på landskapsutveckling och förändringar i bebyggelsemönster, ortssystem och markanvändning. Den befolkningsinriktade delen behandlar demografins grunder, migrationsfrågor och befolkningens betydelse för social och ekonomisk utveckling. I delkursen läggs vikt vid dagens urbaniserade och postindustriella samhälle ur ett hållbart utvecklingsperspektiv. Med utgångspunkt i den hittillsvarande utvecklingen skapas ett kunskapsunderlag för framtidsanalyser, t.ex. inom ramen för globalisering och hållbar samhällsutveckling. Delkursen innehåller inslag av kartografi och geografisk informationsbehandling, samt fältstudier och exkursion.

Delkurs 2: Naturgeografi 15 hp

Delkursen grundtema är studiet av det naturliga landskapets processer och former från ett globalt till ett lokalt perspektiv och dess relation till mänsklig aktivitet. Delkursen behandlar viktiga naturliga förutsättningar för mänsklig aktivitet såsom väder och klimat, landskapsprocesser (som t.ex. markerosion), jordmåner och deras koppling till ekosystemen. Viktiga inslag utgör också studiet av den geologiska utvecklingen av kontinenter och landskapet och hur naturresurser och processer, som t.ex. vulkanutbrott och tsunamier, är relaterade till människans aktiviteter i olika miljöer. Den svenska landskapsutvecklingen före och efter istiden studeras specifikt. Delkursen har inslag av kartografi och geografisk informationsbehandling. Här ingår dessutom fältstudier och exkursion(er). Med utgångspunkt i den hittillsvarande utvecklingen skapas ett kunskapsunderlag för framtidsanalyser, t.ex. inom ramen för hållbart resursutnyttjande.

Undervisning

Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar, handledning, laborationer, seminarier, fältstudier och exkursioner. Deltagande i övningar, laborationer, seminarier, fältstudier och exkursioner är obligatoriskt. I samband med fältarbete och exkursioner förväntas studenterna bidra till ev. rese- och logikostnader i enlighet med Uppsala universitets riktlinjer.

Examination

Var och en av delkurserna Samhällets geografi respektive Naturgeografi examineras genom skriftlig tentamen, skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i seminarier, övningar och exkursioner. Tentamen betygssätts enligt skalan U-VG, övriga moment enligt skalan U-G. För betyget väl godkänd på hela kursen måste betyget på de två skriftliga tentamina vara väl godkänd. Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin