Latinsk epigrafik

7,5 hp

Kursplan, Avancerad nivå, 5LA820

Kod
5LA820
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Latin A1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 5 mars 2021
Ansvarig institution
Institutionen för lingvistik och filologi

Behörighetskrav

Kandidatexamen inklusive 30 hp latin

Mål

Kursen syftar till att generera kunskaper, insikter och färdigheter kring latinsk epigrafik och att belysa dess historia från äldsta tid och fram till och med medeltid samt skapa en djupare insikt om epigrafiken i sin kulturella och historiska kontext.

För betyget godkänd ska studenten efter avslutad kurs kunna

  • redogöra för, exemplifiera och kategorisera latinsk epigrafik som material och dess utveckling under den kronologiska period som kursen omfattar, de epigrafiska texternas innehåll samt sammanfatta den latinska epigrafikens roll i sin kulturella och historiska kontext
  • redogöra för epigrafikens teori och vetenskapshistoria samt vetenskapliga metoder för epigrafiska studier och editioner
  • på en elementär nivå kunna tolka äldre romersk kursivskrift och identifiera paleografiska särdrag för den latinska epigrafikens perioder
  • redogöra för samt applicera och motivera epigrafiska metoder
  • självständigt kunna problematisera, analysera och kontextualisera epigrafiskt material
  • kritiskt, självständigt och kreativt kunna identifiera frågeställningar inom epigrafiken som forskningsfält, samt kunna formulera dessa i skriftlig och muntlig form.

Innehåll

Kursen består av följande fem moment:

Introduktion till latinsk epigrafik

Här behandlas den latinska epigrafiken som forskningsfält, vetenskapsteori och vetenskapshistoria, metoder och handböcker, liksom den offentlig skriftens form och funktion.

Arkaiska och tidigrepublikanska inskrifter

Här behandlas alfabetets och skriftens ankomst till den italiska halvön, liksom skriftens bruk och funktion och dess utveckling fram till andra århundradet f.Kr. Det äldsta inskriftsmaterialet belyses ur paleografiskt, typologiskt och innehållsligt perspektiv.

Inskrifter under senrepublik och kejsartid

Funktioner hos och typologiska klassificeringar av inskriftsmaterialet från den klassiska romerska antiken definieras, analyseras och studeras. Inskrifternas roll i och samspel med sin kontext diskuteras. Momentet inbegriper också inskrifternas paleografiska utveckling under denna period, samt introduktion till antik graffiti och äldre romersk kursivskrift.

Tidigkristna inskrifter

Här ges en introduktion till Roms tidigkristna inskrifter. Textinnehåll, specifika egenskaper och funktioner studeras.

Medeltida inskrifter

Här ges en introduktion till den latinska epigrafikens utveckling i Rom under medeltiden, med delvis nya typologiska grupper, funktioner och textinnehåll. Inskrifterna studeras också i sitt topografiska sammanhang, och förändringar i bruket av epigrafik i det offentliga rummet från antik till medeltid belyses.

Undervisning

Kursen avser fem veckors heltidsstudier, varav ungefär två veckors vistelse i Rom. Undervisningen genomförs i form av föreläsningar, lektioner och seminarier samt egenstudier med angivna uppgifter. Lärarledda fältstudier, exkursioner och stadsvandringar ingår i de flesta moment.

Examination

Kursens lärandemål 1-4 examineras dels löpande genom aktivt deltagande i undervisningen, och dels genom ett antal mindre muntliga redovisningar samt skriftliga inlämningsuppgifter och färdighetstränande 2-3 övningsmoment under veckorna i Rom. Lärandemål 5 och 6 examineras genom en större skriftlig slutuppgift, som skall problematisera och kontextualisera epigrafiskt material från något eller några av kursens moment. 

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.

Övriga föreskrifter

Kursen ges av Göteborgs universitet och Uppsala universitet i samverkan med Svenska Institutet i Rom. Undervisningsspråk är svenska, men vid eventuell samläsning med epigrafiska kurser vid andra forskningsinstitut i Rom kan engelska förekomma som undervisningsspråk på vissa moment. Studenterna betalar själva de utgifter för resa och uppehälle som deltagande på resan medför. Stipendieordningar kan förekomma. Deltagande i undervisningen i Rom är obligatoriskt.

Litteraturlista saknas.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin