Diakonivetenskap 1

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG407

Kod
5RG407
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Teologiska fakultetsnämnden, 14 december 2021
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

60 hp

Mål

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna: 

  • Förklara olika tänkbara innebörder av ordet diakoni och hur de kan gestaltas i Sverige idag.
  • Beskriva framväxten av diakonens uppdrag i olika kyrkor och samfund i Sverige.
  • Redogöra för och självständigt diskutera den moderna diakonins framväxt och utveckling i Europa, med särskild betoning på Sverige.
  • Redogöra för och självständigt diskutera hur, och under vilka förutsättningar, religiösa institutioner kan fungera som aktörer på välfärdens område i Sverige.
  • Reflektera över hur genus, globalisering och migration påverkar förutsättningarna för religiösa aktörers sociala handlande.
  • Redogöra för och självständigt diskutera olika historiska förhållningssätt till fattigdom och utsatthet.

Innehåll

Kursen ger en introduktion till ett religionsvetenskapligt studium av välfärd, hälsa och social omsorg. Fokus ligger på kyrkors och andra trosbaserade organisationers sociala/diakonala handlande, såväl historiskt som i ett samtidsperspektiv. Frågor om genus och mångfald diskuteras, liksom etiska och politiska frågor.

Undervisning

Undervisning ges i form av skrivna instruktioner, seminarier och inspelade föreläsningar. Deltagande i seminarierna är obligatoriskt. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examination

Examinationen på kursen genomförs i form av seminarier (0 hp) PM (5 hp) och skrivning (10 hp). Seminarier betygssätts med U­-G. Samtliga övriga examinatoriska moment betygssätts med U-G-VG.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

God färdighet i att läsa engelska förutsätts. Studenten förutsätts under hela kursen arbeta självständigt.

Övergångsbestämmelser

Om kursen upphör eller genomgår större förändringar ges tre examinationstillfällen enligt denna kursplan under tre terminer. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan examination ske även senare.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin