Demokrati och mänskliga rättigheter ur ett livsåskådningsperspektiv

7,5 hp

Kursplan, Grundnivå, 5RG505

Kod
5RG505
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Religionsvetenskap G1N
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Studierektor, 23 februari 2022
Ansvarig institution
Teologiska institutionen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Mål

Kursen målsättning är att ge grundläggande kunskaper om de mänskliga rättigheterna - deras rättsliga liksom politiska dimensioner. Studenten ska vidare tillägna sig grundläggande kunskaper om hur olika livsåskådningar påverkar demokratiska praktiker och skyddet av de mänskliga rättigheterna. Studenten ska efter genomgången kurs ha utvecklat ett kritiskt förhållningssätt till olika vetenskapliga sätt att närma sig frågor om mänskliga rättigheter och demokrati.

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

  • använda grundläggande terminologi om mänskliga rättigheter, livsåskådningar och demokrati på ett adekvat sätt,
  • uppvisa förmåga till kritiskt tänkande genom såväl skriftligt som muntligt deltagande i akademiska diskussioner,
  • uppvisa metodologisk medvetenhet,
  • utföra sökningar i bibliotekets kataloger och databaser, tillämpa grundläggande källkritiska metoder vid informationssökning samt problematisera tillförlitligheten hos de informationskällor som används i studier,
  • följa normerna för akademiskt skrivande i skriftliga uppgifter och uppvisa grundläggande förmåga till korrekt referenshantering,
  • kritiskt diskutera hur kunskap om mänskliga rättigheter och demokrati kommuniceras i yrkes- eller samhällsrelaterade sammanhang.

Innehåll

Demokrati och mänskliga rättigheter är grundläggande principer i vårt samhälle. Men vad står de för och hur är de relaterade till varandra? I denna kurs ges en introduktion till de mänskliga rättigheternas innebörd med särskilt fokus på de utvecklingar som kännetecknar dagens europeiska och svenska demokrati. Livsåskådningarnas, både de sekulära och de religiösa, betydelse för demokratiska processer och skyddet för de mänskliga rättigheterna bearbetas.

Undervisning

Kursen är i huvudsak nätbaserad och genomförs på kursens lärplattform. Studenterna fullgör, inom angiven tid, uppgifter och seminarier enligt lärarens instruktioner. Seminarierna är obligatoriska. Samlingar i Uppsala kan komma att erbjudas under kursens gång (ej obligatoriska). Dator med internetuppkoppling är en förutsättning för att kunna följa kursen. Undervisningen är obligatorisk.

Examination

PM-uppgift 2 hp

Hemskrivning 5,5 hp

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från de angivna examinationsformerna och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

För fullgjord kurs krävs godkänt genomförande av de undervisningsmoment som beskrivs i kursplanen. Frånvaro kompenseras genom kompletteringsuppgifter som beslutas av kursansvarig lärare.

Notera att angivna undervisningsformer kan komma att ändras till självstudier om studentantalet är mycket litet.

Övergångsbestämmelser

En student har rätt att tentera denna kurs enligt denna kursplan i tre terminer efter aktuellt kurstillfälle. Om särskilda skäl föreligger, kan sådan omtentamen ske även senare. Normalt ges endast undervisning enligt senast antagna kursplan.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin