Djurens struktur och funktion

15 hp

Kursplan, Grundnivå, 1BG203

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
1BG203
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Biologi G2F
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (3), icke utan beröm godkänd (4), med beröm godkänd (5)
Fastställd av
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 17 oktober 2022
Ansvarig institution
Institutionen för biologisk grundutbildning

Behörighetskrav

Avklarade kurser om 60 hp i biologi inklusive 1) Organismernas evolution och mångfald, 15 hp och Fysiologi 15 hp, eller 2) Biologi A: mönster och processer, 22,5 hp, alternativt Biologi A: mönster, processer och didaktik, 22,5 hp, och Fysiologi, 15 hp.

Mål

Kursen avser att ge fördjupade kunskaper om djurs morfologi och anatomi, och på så sätt skapa förståelse för djur som integrerade biomekaniska och fysiologiska organismer.

Efter godkänd kurs ska studenten kunna:

  • beskriva och känna till hur några utvalda organismer har anpassats morfologiskt och fysiologiskt till ett speciellt levnadssätt
  • beskriva de viktigaste organsystemen, samt redogöra för deras funktioner
  • dra slutsatser om släktskap och evolution genom jämförande anatomi och morfologi
  • redogöra för olika reproduktionssätt och livscykler hos utvalda grupper
  • beskriva och från histologiska snitt identifiera viktiga vävnadstyper, t.ex. muskel, bindväv, ben, brosk, njurvävnad mm.
  • praktiskt utföra detaljerade dissektioner av utvalda djurgrupper
  • identifiera och strukturerat diskutera etiska aspekter kopplade till djurförsök och andra sätt att använda djur i undervisning och forskning.

Innehåll

Kursen utforskar kopplingarna mellan jämförande morfologi, histologi, biomekanik och fysiologi. Informationen läggs fram inom ett fylogenetiskt ramverk. Fokus ligger på hur struktur och funktion är integrerade hos organismen, och hur de skiljer sig mellan djur med olika livsstilar. Evertebrater (ryggradslösa djur) och vertebrater (ryggradsdjur) kommer att studeras, med tyngdpunkt på de senare.

Fördjupade studier av djurens struktur genom en systematisk genomgång av olika djurgrupper, deras organsystem och vävnadstyper. Genomgång av djurens livscykler och evolution, djurens reproduktionsstrategier.

Undervisning

Den teoretiska undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Den praktiska undervisningen kommer att innefatta en fältkurs och en serie laborationer baserade runt dissektioner och fysiologiska experiment. Deltagande i laborationer, fältkurs och seminarier är obligatoriskt.

Examination

Evertebrater: laborationer och fältkurs 2hp, samt seminarier 4 hp. Vertebrater: laborationer, exkursioner, seminarier och presentationer 3 hp, samt skriftlig tentamen 6 hp. Samtliga moment kräver aktivt deltagande.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en enskild student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin