Estetik C

30 hp

Kursplan, Grundnivå, 5ES019

Det finns en senare version av kursplanen.
Kod
5ES019
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde(n) med fördjupning
Estetik G2E
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
Fastställd av
Institutionsstyrelsen, 4 september 2023
Ansvarig institution
Filosofiska institutionen

Behörighetskrav

52,5 hp från Estetik A eller Praktisk filosofi A eller Teoretisk filosofi A, och Estetik B, inklusive delkursen B-uppsats i estetik

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten ha erhållit en fördjupning av de genom tidigare studier förvärvade kunskaperna i estetik.

Innehåll

Kursen består av tre delar:

  • Delkurs 1: Konstens ursprung: natur eller kultur? (7,5 hp)
  • Delkurs 2 (7,5 hp)
  • Delkurs 3: C-uppsats (15 hp)

Delkurs 1: Konstens ursprung: natur eller kultur? (7,5 hp)

Kursens huvudsyfte är att undersöka i vilken grad konsten skall ses som en sociokulturell produkt och i vilken grad den skall ses som ett instinktivt uttryck för vår mänskliga natur. Vi angriper de centrala frågeställningarna tvärvetenskapligt, d.v.s. inte bara från ett filosofiskt perspektiv utan även med hjälp av antropologin, evolutionsläran, psykologin och neurologin. Vi undersöker bland annat följande frågor: hur, om alls, kan empirisk data bidra till vår förståelse av varför konsten finns och spelar en viktig roll i våra liv? Har konsten en särskild kognitiv funktion eller är den endast en s.k. biprodukt? Vad kan grottkonsten lära oss om utvecklingen av vår förmåga att tänka symboliskt?

Delkurs 2 (7,5 hp)

Innehållet i detta moment varierar. Exempel på tidigare delkurser: Kant's Aesthetic Theory, Art and Representation, Art and Intention och Art and the Mind.

Delkurs 3: C-uppsats (15,0 hp)

Momentet avser att ge fördjupade kunskaper i författandet av akademiska uppsatser. Stor vikt fästs vid att den studerande ger prov på självständigt, metodologiskt och kritiskt tänkande, samt att den studerande behärskar uppsatsskrivandets tekniska och formella aspekter. Efter samråd med läraren och under lärarens handledning författar den studerande en uppsats som ventileras vid ett seminarium.

Undervisning

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier på delkurs 1 och 2. Undervisningsspråk är engelska. Undervisning på uppsatsmomentet sker i form av handledning och seminarier.

Examination

Kunskapskontrollen sker skriftligt genom inlämning av hemuppgifter och muntligt i seminarieform. Uppsatsmomentet (15 hp) examineras genom författande och försvar av en vetenskaplig uppsats, och genom opposition på en annan students uppsats.

Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan. t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare för studenter med funktionsnedsättning.

Övriga föreskrifter

Konstens ursprung: natur eller kultur? och de varierande delkurserna finns som egna kurser med egna kursplaner. Se dessa kursplaner för bestämmelser om delkurserna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin